19 aprilie 2021 - 06:43

DOLIU in presa romaneasca! VOCEA de radio si televiziune a satului romanesc s-a stins din viata

A plecat dintre noi un mare iubitor al satului românesc – Gheorghe Verman. Acesta a fost și director general adjunct al radioului public. Verman avea doar 78 de ani. El a fost cunoscut pentru emisiunea „Iarba verde de acasă”, atât de urmărită nu doar de radioascultătorii din mediul rural, ci şi de cei din întreaga ţară, dar şi pentru emisiunea „Viaţa Satului” pe care a condus-o la TVR timp de peste 20 de ani.

Gheorghe Verman s-a născut la 10 martie 1942 la Constanţa. Din anul 1969 a lucrat la Radioteleviziunea Română, afirmându-se ca realizator de emisiuni şi ca manager. El este fondatorul rețelei Departamentului Studiourilor Teritoriale și Locale din Radio România și a postului Antena Satelor. Dintre miile de emisiuni pe care le-a realizat, de-a lungul timpului, nu puține sunt astăzi în Fonoteca de Aur a Radioului și în arhiva de aur a Televiziunii. Domeniul predilect l-au constituit emisiunile economice, cu accent pe cele destinate  agriculturii.

După anul 2000, Gheorghe Verman s-a manifestat şi ca autor al unor cărţi consacrate civilizaţiei rurale şi spiritualităţii naţionale.

A fost distins cu ordine şi medalii care au exprimat aprecierea cu care a fost înconjurat acest incontestabil profesionist al microfonului: Marele Premiu acordat de Federaţia Agricultorilor Privatizaţi din România, Premiul Bursei de Mărfuri Maritime şi de Mărfuri – Constanţa, titlul de Megaradiofononist, acordat de Consiliul de Administraţie al SRR, cel de „senator de onoare“, acordat de Universitatea din Sibiu, „Meritul Academic” acordat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh.- Ionescu-Şişeşti”, Premiul Special la Gala Superlativelor VIP (16 ianuarie 2002), Marele premiu al Fundaţiei culturale “Nişte ţărani” (2005), Ordinul pentru Merit în grad de cavaler.

Corespondent: Daria Diaconiuc