Document OFICIAL privind despăgubirile de secetă! Condiții pentru acordarea ajutoarelor

Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică, a fost publicată.

Potrivit documentului, beneficiarii schemei de ajutor sunt producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică în grade cuprinse între 30% și 100%, conform proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, respectiv:

 1. producători agricoli persoane fizice;
 2. producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite conform prevederilor OUG 44/2008;
 3. producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul de organizare.

Schema se acordă următoarelor culturi și care au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% și 100%, conform proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor:

 1. grâu;
 2. secară;
 3. triticale;
 4. orz;
 5. orzoaică;
 6. ovâz;
 7. rapiță.

Potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

 1. solicită ajutorul reprezentând grantul financiar prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
 2. dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv conform modelului prevăzut în anexa nr.3 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și suprafețele afectate de seceta pedologică cu un procent de calamitare cuprins între 30% și 100%;
 3. sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
 4. nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Compensațiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar, pentru fiecare cultură afectată de seceta pedologică, reprezintă procente maxime de 32% până la 35% din cheltuielile eligibile, respectiv din cheltuielile tehnologice prevăzute în Tehnologiile cadru la culturi recolta 2021- 2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR) și corespund cerințelor punctelor 360 și 361 litera b) din cadrul secțiunii 1.2.1.2 din Orientările UE.

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de
afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menționate. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul verbal. Astfel, pentru o cultură cu un grad de afectare de 30%, despăgubirile vor fi în valoare de 450 lei/ha.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole