15 mai 2021 - 18:15

Document halucinant de la UE: ”Lana de oaie NU este produs agricol”

Problema valorificării lânii de oaie este un subiect intens dezbătut în agricultura românească, odată cu înființarea programului de ajutor de minimis pentru lână, inițiat de vechea conducere de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fermierii de la cooperativa agricolă ”Înfrățirea” Argeș au depus multe eforturi să spele și să prelucreze lâna, plimbând-o prin Republica Moldova și Italia pentru aceste procese. Aceștia s-au lovit însă de o decizie halucinantă a Comisiei Europene, prin care se stipulează că lâna nu este produs agricol. 

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Cooperativei Agricole de prelucrare a Lânei ”Înfrățirea” Argeș, Gheorghe Manea, a prezentat adresa venită de la Comisia Europeană prin intermediul MADR, în care se precizează următoarele:

”Vă informăm că în data de 11 decembrie 2019, Comisia Europeană a transmis solicitare de retragere de la notificare a acestei scheme de ajutor, motivând faptul că lâna și pieile nu sunt produse agricole, așa cum sunt definite în anexa I la tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”.

Asupra acestei probleme a comentat și fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, consternat de acească confuzie:

”Cum să nu fie produs de fermă? El nu se produce în altă parte decât în spatele animalului, iar animalul este al fermei. Este vorba de o comunicare pe o temă tehnică pe care ministerul trebuie să o rezolve. Eu am încredere în funcționarii din MADR, care știu ce înseamnă acest produs, iar în comunicarea cu Uniunea Europeană trebuie să fim tot timpul atenți și proactivi. (…) O să rog unul din secretarii de stat care se ocupă cu acest domeniu să corespondeze cum trebuie cu Comisia Europeană”, a declarat Petre Daea pentru AGRO TV.

În emisiune a intervenit și secretarul de stat MADR, George Scarlat. Acesta a făcut un apel la fermieri ca, prin dialog cu ministerul, să găsească o soluție la această problemă. În opinia acestuia, cea mai avantajoasă variantă pentru fermieri ar fi ca lâna să fie încadrată la categoria deșeuri, astfel încât România să poată atragă fonduri europene pe partea de mediu, pentru reciclare.