2 decembrie 2021 - 21:56

Dobrogea si Sudul Romaniei, calamitate de seceta extrema

Potrivit Direcțiilor Agricole Județene, care au sintetizat informațiile primite de la Ministerul Mediului, zonele agricole din Sudul țării suferă de secetă extremă, exixtând pericolul unor producții mult diminuate de cereale.

Concorm informațiilor, pământul este uscat în profunzime şi sunt în pericol şi culturile de toamnă. Agricultorii speră să recupereze o parte din investiţii, din despăgubirile date de stat, pentru culturile calamitate. În judeţul Buzău, situaţia este dramatică, iar fermierii sunt disperaţi din cauză că nu a mai plouat de aproape trei luni, iar plantele au fost pârjolite de soare.

În unele situații, dacă anul trecut au fost producții de zece tone de porumb la hectar, anul acesta abia se speră la o tonă. Pentru a afla cât de gravă e situaţia, s-a efectuat un profil la adâncimea de un 1.7m, pe întreaga adâncime. Din păcate, procentul de apă este zero.

În această perioadă a anului încep culturile de toamnă, dar fermierii au aflat că în pământ nu mai e nicio picătură de apă până la o adâncime de aproape doi metri, aşa că nu se poate ara. În această situație, unii dintre fermieri vor abandona culturile de grâu, cu semănarea în toamnă, și se vor orienta spre culturile de primăvară.

Și județul Dolj are ogoarele sunt uscate, iar plantele care au supravieţuit secetei sunt subdezvoltate. Dacă la porumb într-un an bun pentru soiurile folosite, se obțin 10-12 tone de boabe la hectar, anul acesta nu vor fi decât 7- 8 la hectar.

Zona Dobrogei este una dintre cele mai afectate. Peste 50.000 de hectare de teren arabil este total uscat. Agricultorii spun că necesarul de apă în sol e de aproximativ 280 de litri pe metrul pătrat într-un an, însă acum e de trei ori mai puţin. Situaţia este critică şi în judeţul Tulcea, unde peste 26.000 de hectare de teren agricol au fost declarate calamitate din cauza secetei. Potrivit Ministerului Mediului, doar în Banat se înregistrează valori normale ale apei din sol.