DOAR TREI BRANDURI ROMANESTI PROTEJATE. TELEMEAUA DE SIBIU MAI ARE DE ASTEAPTAT

La aproape un an de zile de când directorul Direcției Agricole Sibiu anunța că încep procedurile pentru declararea ”Telemelei de Sibiu” drept produs cu denumire de origine protejată, aflăm că mai trebuie să treacă un an până să avem rezultate concrete.

În primăvara anului trecut, conducerea Direcției Județene pentru Agricultură Sibiu anunța că vrea să protejeze brandul ”Telemea de Sibiu”.

Primul pas concret în acest sens a fost organizarea unei întâlniri cu toți producătorii din județ.

”Pentru ca acest grup să fie reprezentativ, facem invitaţia publică tuturor producătorilor de telemea din lapte de oaie din judeţul Sibiu şi a asociaţiilor de producători legal înfiinţate să ne contacteze la sediu”, anunța instituția atunci.

Turnul Sfatului a solicitat DJA detalii cu privire la stadiul procesului și dacă există și alte produse locale pe care le-am putea vedea pe lista produselor cu denumire protejată.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră vă informăm:

  • documentația se află la MADR pentru verificare
  • estimăm reușita la sfârșitul anului 2018-începutul lui 2019
  • nu avem alte produse locale avute în vedere pentru protejare comercială”.

Un produs cu denumire de origine este considerată marcă înregistrată a zonei, conform directivelor europene. Altfel spus pot fi comercializate sub respectiva denumire, la nivel european,  doar produsele din zonă care respectă caracteristicile aparte de producție și calitate sub care a fost înregistrat numele.

În prezent, România are trei produse alimentare protejate la nivel european: magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu și telemeaua de Ibănești.
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult