Fermierii care vor să beneficieze de ajutorul oferit prin Programul Tomata trebuie să se găbească!
Doar până pe 1 aprilie inclusiv se mai pot depune cereri pentru obținerea de sprijin prin Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, cunoscut ca Programul Tomata.
Amintim că sprijinul se acordă pentru următoarele tipuri de legume cultivate în spații protejate:
- a) tomate – Solanum lycopersicum L – cultivate în ciclul I sau ciclul II de producţie;
- b) ardei gras şi/sau lung – capia – Capsicum annuum L – cultivaţi în ciclul II de producţie;
- c) castraveţi – Cucumis sativus L – cultivaţi în ciclul II de producţie;
- d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L – cultivată în ciclul II de producţie;
- e) salată – Lactuca sativa L – cultivată în ciclul II de producţie;
- f) spanac – Spinacea oleracea L – cultivat în ciclul II de producţie;
- g) ceapă verde – Allium cepa L – cultivată în ciclul II de producţie.
Programul Tomata – are alocat un buget de 225 milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro).
Suma de 4.000 de euro/beneficiar prevăzută în Programul Tomata este conjugată în 3.000 de euro pentru ciclul I de producție și 1.000 de euro pentru ciclul II. Pentru ciclul I perioada de comercializare este 1 martie – 10 iunie, iar pentru ciclul II, 15 octombrie – 9 decembrie. De asemenea, cantitatea de producție necesară pentru a beneficia de sprijinul prevăzut este 3.000 kg/1.000 mp.
În ceea ce privește celelalte legume prevăzute pentru ciclul II, cantitățile de producție necesare sunt: 4.000 kg/1.000 mp la castraveți, 2.000 kg/1.000 mp la ardei gras și/sau lung – kapia, 1.500 kg/1.000 mp la fasole păstăi și 1.000 kg/1.000 mp la spanac. De asemenea, pentru salată este necesară o producție de 10.000 de plante, iar pentru ceapă verde, de 100.000 de bulbi.