20 aprilie 2021 - 20:31

DISPERARE! Fermierii isi distrug recolta

„Când te ajută statu’ român să îți vinzi marfa”, acesta este comentariul unui fermier, care, plin de disperare, și-a distrus toată recolta de plante pentru că nu mai are unde să o vândă. Este vorba despre Marius Creineanu, un fermier din Slatina, care a tăiat cu freza de la tractor zeci de mii de plante, pentru că la pieţe nu mai vine nimeni, iar o reţea de distribuţie nu există pentru producători.

Fermierul Marius Creineanu a postat pe contul său de Facebook un scurt film în care se poate vedea cum pune la pământ cultura de ceapă verde. Potrivit adevarul.ro, este vorba de 50.000 – 60.000 de fire de ceapă verde, fermierul eliberând, astfel, terenul pentru a planta următoarea cultură pe care speră să o poată scoate la vânzare, dacă lucrurile se limpezesc.

Cu această problemă se întâlnesc mai mulți fermierii, care nu au o susținere din partea statului și nici o măsură de ajutor la care ei ar putea apela. Un alt producător autohton de legume din Slatina, Ilie Idita, a scris un mesaj de disperare pe pagina sa și a menționat aceeași problemă, toată marfa va fi aruncată pentru că nu are unde să o vândă.

Fermierii sunt unii dintre cei mai vulnerabili din lanțul alimentar, pentru că există un blocaj între producătorii români și consumatori. Cu toate acestea, tot ei pot fi soluția când importurile și rețelele globale cedează. Mai multe măsuri de urgență pentru agricultură au fost deja înaintate autorităților, iar acum este necesar ca acestea să fie aprobate și puse în aplicare.