Dispare subventia de care beneficiaza cei mai multi fermieri romani? Anunt de la Comisia Europeana

Subvenția de care beneficiază un număr mare de fermieri din România ar putea dispărea! Comisia Europeană nu este de acord cu continuarea acordării către fermieri a ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT), de care beneficiază atât fermieri din sectorul vegetal, cât și cei din sectorul zootehnic. Anunțul a fost făcut la Consiliul AGRIFISH de către comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.

Oficialul de la Bruxelles a precizat că 2020 este ultimul an în care se vor acorda aceste ajutoare, așa cum s-a convenit încă din 2013.

”Încă o dată aș vrea să exprim punctul de vedere nefavorabil al Comisiei față de constituirea ajutorului național de tranziție pentru a se evita concurența neechitabilă pe piața internă. Aș dori să vă reamintesc că aceste ajutoare naționale de tranziție au fost introduse în perioada anterioară de tranziție, în 2013, și s-a ajuns la un acord politic ca ele să se încheie în 2020”, a precizat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul Consiliului AGIRFISH.

Mai există, totuși, speranțe pentru fermierii români că subvenția ANT va continua și din 2021. La o întâlnire recentă cu fermierii, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, le-a transmis acestora că Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) va fi în continuare plătit prin APIA.

”Trebuie spus că SCZ-ul se dă doar în câteva state, iar ANT-ul în trei sau patru state. (…) ANT-ul este din bani de la buget și se acordă pentru sectoarele aflate în dificultate. Din păcate, după 14 ani, la noi în țară zootehnia este încă un sector aflat în dificultate. Nu avem un material genetic, niște rase sau niște indivizi care să producă suficient și calitativ încât să fie foarte competitivi și trebuie să sprijinim în continuare și în 2021-2027 acest sector de zootehnie. În unele locuri se face performanță și felicit acele performanțe, dar în alte locuri sunt efective de animale care nu au performanța să le facă să reziste într-o fermă comercială și, de aceea, ANT-ul și SCZ-ul o să le oferim în continuare”, a explicat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole