Culturile de porumb din România se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme. Lipsa de apă a făcut aproape impracticabile suprafețe mari din zonele tradiționale pentru cultivarea acestei culturi. Practic, în lipsa posibilității de irigare, unii fermieri renunță la porumb, însă încă un pericol se mai abate asupra fermierilor.
Într-o scrisoare semnată de comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, Comisia Europeană cere României să retragă autorizațiile pentru tratarea semințelor de cereale cu substanțe neonicotinoide și să nu mai emită astfel de autorizații în viitor. În caz contrar, o procedură de infringement ar putea fi declanșată, iar țara noastră va suporta consecințele de rigoare.
Reprezentanții MADR susțin că autorizarea tratamentelor cu substanțe neonicotinoide este absolut necesară pentru cultivarea porumbului în România, iar ministerul lucrează la un răspuns prin care să convingă Comisia de acest lucru.
”Am înțeles de la colegii mei că ar fi venit, ieri, un document de la Comisia Europeană care are ca subiect această derogare pe care a dat-o Ministerul Agriculturii pentru neonicotinoide. În acest moment, colegii de la afaceri europene, de la politici agricole, în colaborare cu reprezentanța României de la Comisia Europeană, o să elaboreze un răspuns pentru Comisie. Din câte am înțeles, aceste derogări au fost date și de alte țări, iar Comisia Europeană trebuie să țină cont de specificitatea acestor țări. (…) Așa cum știm cu toții, fără neonicotinoide, să faci porumb în România va fi extrem de dificil”, a precizat Sorin Moise, secretar de stat MADR, pentru AGRO TV.