Discuții tot mai intense cu privire la nevoia unei Legi a porcului

În vederea stopării răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA) și de relansare a sistemului de creștere a suinelor la noi în țară este nevoie de instituirea unei Legi a porcului.

Aceasta ar reglementa măsurile de biosecuritate care ar urma să fie impuse la nivelul gospodăriilor populației și altele.

„Cred că ar trebui depuse eforturi substanţiale din partea autorităţilor, pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine africane şi a relansa sistemul de creştere a porcului din ţara noastră. Acest lucru s-ar putea realiza prin asumarea de către toţi factorii de decizie a unei Legi a porcului, prin care să se instituie măsuri clare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaţiei, să se întreprindă acţiuni de conştientizare la sate asupra pericolului pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru economia regională şi naţională şi măsurile pe care deţinătorii de animale trebuie să le aplice pentru reducerea riscului de propagare a virusului.

De asemenea, limitarea numărului de porcine care pot fi crescute pentru consum propriu şi interzicerea reproducţiei în gospodarii ar contribui la un mai bun control al mişcărilor de animale şi carne şi ar diminua piaţa neagră”, a declarat pentru Agerpres, Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Un alt aspect menționat de oficialul ARC în acest context este și cel al acordării de ajutoare de stat substanţiale pentru dezvoltarea fermelor de reproducţie, care să asigure necesarul de purcei, diminuând astfel importurile. Iată o măsură care ar revigora sectorul şi, implicit, ar creşte disponibilitatea de carne materie primă pentru procesare.

„Poate că, la prima vedere, unele dintre aceste măsuri au caracter nepopular, însă noi considerăm că sunt unica soluţie ca România să nu se transforme într-o nouă Sardinia, cu implicaţii socio-economice pentru decenii de acum încolo”, a mai punctat Dana Tănase.

Potrivit celor mai recente date transmise de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în România erau active 345 de focare de pestă porcină africană (PPA).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.570 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole