Discurs DUR privind agricultura europeană! Daniel Buda: ”Trăim în IPOCRIZIE”

Uniunea Europeană trăiește într-o ”dulce ipocrizie” – este concluzia trasă de europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, în privința producerii de furaje proteice modificate genetic.

Într-o reuniune în cadrul Comisiei de Agricultură din PE, cu privire la planul de urgență pentru asigurarea aprovizionării cu alimente și a securității alimentare în perioade de criză, Daniel Buda a susținut un discurs tranșant, în care a pus sub semnul întrebării practica Uniunii Europene de a importa furajele proteice modificate genetic din America de Sud, în timp ce producerea lor pe teritoriul UE este interzisă.

”Domnule director, apreciez intervenția dumneavoastră și informațiile furnizate, însă în opinia mea trebuie să fim puțin mai ambițioși atunci când discutăm despre schimbările climatice și să vedem ce se întâmplă în unele state membre. Vă dau exemplu cel mai la îndemână: România importă peste 65% din necesarul de carne de porc, în condițiile în care este un mare exportator de produse cerealiere.

Și vă întreb: De ce de la nivelul Comisiei, nu găsiți mecanisme prin care să stimulați dezvoltarea sectorului zootehnic în zonele cerealiere, astfel încât să prevenim acest transport de cereale pe de-o parte, pe de altă parte de carne din alte zone ale Europei.

Aș dori să vă întreb dacă există, totuși, o strategie legat de ceea ce înseamnă furajele proteice? Domnule director, stimați colegi, noi trăim într-o dulce ipocrizie la nivelul Uniunii Europene când discutăm de furajele proteice. Importăm cu mult sârg furaje proteice modificate genetic din Argentina, din Brazilia, dar în același timp nu producem astfel de furaje în interioriul Uniunii Europene. De ce nu facem această chestiune, pentru că e un lucru foarte clar: de consumat, consumăm. De ce să nu producem astfel de furaje acolo unde se poate, pentru că știu că unii colegi spun: Noi nu producem. Nu dau exemple de țări. Nu produceți pentru că nu puteți din cauza condițiilor climatice. Aveți nevoie de o anumită temperatură să puteți produce furaje proteice.

Sub acest aspect eu cred că trebuie să facem un pas înainte dacă tot vrem să combatem schimbările climatice și să producem ceea ce putem să producem în Uniunea Europeană, să nu mai importăm din afara Uniunii Europene. Mulțumesc”, a precizat Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole