Pompiliu Mustățea, directorul general INCDA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă) Fundulea a declarat în cadrul unui eveniment că Institutul urmărește de trei ani ideea parteneriatelor public-private și a enumerat câteva realizări importante în acest sens. „Pot să amintesc aici acordarea exclusivitătății pentru producerea seminței hibride F1 din hibrizi de porumb Olt și Fundulea 376 de către firma RodBun. Am încasat mult atunci. Erau mai multe organizații pentru această exclusivitate, dar se dovedește foarte benefică pentru Institut, cât și pentru firma care produce semințele”, a afirmat Pompiliu Mustățea.
Parteneriatele public-private mobilizează atât sectorul public, cât și pe cel privat, în vederea furnizării unor bunuri și servicii care țin în mod tradițional de sectorul public, reducând, în același timp, constrângerile bugetare stricte la a căror presiune sunt supuse cheltuielile publice.
„Suntem în tratative avansate cu mai multe firme în ceea ce privește acordarea de exclusivitate la unele soiuri de grâu, pentru că avem în portofoliu destule soiuri de grâu și vor urma alte soiuri mult mai bune față de cele pe care le avem, cât și de acordarea exclusivității de producere de sămânță hibridă de la noi. Hibrizi de floarea soarelui pe care i-am înregistrat și datorită suprafeței foarte mici de teren care ne-a mai rămas la Institut și neputând asigura spațiul de izolare, suntem nevoiți, vrem nu vrem, să avem aceste parteneriate public-private”, a declarat Pompiliu Mustățea, director general INCDA Fundulea.
Declarațiile au fost făcute în cadrul „Zilei Grâului și a Orzului”, ediția 2020, organizată la data de Unitatea, denumită inițial Institutul de Cercetãri pentru Cereale și Plante Tehnice -Fundulea (ICCPT Fundulea) a fost constituită în anul 1962, prin fuzionarea Institutului de Cercetări pentru Cultura Porumbului (care a funcționat în perioada 1957-1962) cu Departamentul culturilor de câmp din Institutul de Cercetări Agronomice al României din București. Prin înființarea sa, a fost posibilă continuarea bogatei tradiții a cercetărilor agricole organizate în România, încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, în scopul abordării și rezolvării pe baze științifice a unor obiective prioritare pentru agricultura naționalã. În anul 2005, prin HG nr. 1882, unității i-a fost conferit statutul de institut național.