Directorul general al Azomureș demisionează. Ce altceva se mai întâmplă la compania de îngrășăminte

Harri Kiiski renunță la conducerea Azomureș care este cel mai mare producător de îngrășăminte din România și totodată cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară. Kiiski invocă motive personale într-un context în care compania și-a trimis peste 200 de angajați la alte firme sau direct în șomaj tehnic, pe fondul scumpirii galopante a gazelor și energiei.
Azomures va avea de la 1 octombrie un nou Director General, Josh Zacharias care este deja implicat în coordonare și activitatea comercială,din ianuarie 2020. Pe parcursul lunii octombrie, cei doi vor lucra împreună pentru asigurarea unei tranziții fără probleme, potrivit profit.ro

Reamintim că, în luna iunie, Azomureș a oprit producția de amoniac tot din cauza scumpirilor, după ce abia reluase producția de bază, de îngrășăminte și de produse pentru industrie, în luna aprilie, după o altă pauză, atunci de 4 luni.

In contextul crizei energetice, Azomureș a anunțat, recent, că a decis să aplice noi măsuri de reducere a activităților. In următoarele luni, peste 200 de angajați direcți ai companiei vor fi delegați către alte companii sau trimiși în șomaj tehnic.

De asemenea, firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost anunțate că activitatea le va fi redusă cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un potențial impact direct asupra angajaților lor.

Noile măsuri prevăd că, pentru schimburile de noapte și la sfârșit de săptămână, va fi păstrat doar personalul esențial. Azomureș susține că, din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, „dacă realitatea economică va permite”.

În iunie, compania a argumentat noua suspendare de activitate prin faptul că piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului, iar în ultimele zile prețurile au urcat de la 80 euro Mwh la 125 – 130 euro Mwh.

Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului. În paralel, prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiții este evident că producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic. În consecință, Azomureș a luat atunci decizia de a suspenda temporar producția de amoniac (produs intermediar obținut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrășămintelor). Spunea că va continua să producă îngrășăminte, până la epuizarea stocului de amoniac existent.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. Ca producător știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, spunea Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global. Azomureș și-a mai oprit producția în decembrie. Profit.ro a anunțat în exclusivitate la începutul lunii octombrie că, la acel moment, Azomureș opera la numai 50% din capacitate, din cauza exploziei prețurilor gazelor naturale. Compania, controlată de grupul elvețian Ameropa, are peste 1.000 de salariați și a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri ce a depășit 1,8 miliarde lei.

Articol preluat de la profit.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole