Directorul APIA anunță plățile ANT pentru fermieri, crescători de animale

Plățile ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) pentru fermierii care au depus cereri de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2021 vor începe în curând, anunță directorul general al instituției, Adrian Pintea.

Într-un dialog cu realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, șeful APIA a precizat că plățile pentru fermierii din sectorul zootehnic vor începe mai devreme decât cele pentru sectorul vegetal, de îndată ce Hotărârea de Guvern care stabilește plafoanele financiare pentru aceste plăți va fi aprobată.

”Este în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii Hotărârea de Guvern pentru ANT, atât în vegetal cât și pentru zootehnie. Urmează să fie aprobate plafoanele ANT pentru vegetal și zootehnie și vom începe cu ANT-ul pentru zootehnie, pentru că la vegetal mai avem termene la in și tutun pentru depunerea documentelor. În zootehnie, imediat ce va fi aprobată Hotărârea de Guvern, vom stabili și cuantumurile în funcție de plafoane, avem deja efectivele eligibile, astfel încât vom acorda de îndată și aceste plăți.

Știm foarte bine că ANT-ul se acordă din bugetul anului următor, respectiv bugetul anului 2022. Acesta fiind aprobat, HG-ul este deja pe circuit, va fi aprobat și vom face plățile”, a precizat Adrian Pintea în direct la AGRO TV.

Reamintim că pentru plățile aferente campaniei 2020, achitate în 2021, fermierii au avut la dispoziție un buget mult redus, cu 55% mai puțin față de anul precedent pentru ajutoarele din sectorul zootehnic. Vestea bună pentru anul acesta este că această subvenție va fi mai mare pentru anul de cerere 2021.

”Categoric că ANT-ul va crește în comparație cu anul trecut, odată prin suplimentarea plafonului, dar și pentru că efectivele sunt mai mici decât în anul 2020. (…) Probabil că unii oameni, văzând că anul trecut a fost sprijinul foarte mic, au renunțat să mai depună cereri pe această schemă”, a mai precizat Adrian Pintea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole