23 ianuarie 2022 - 17:17

Directorul APIA, anunț de ULTIMĂ ORĂ privind avansul subvențiilor

Anul acesta, toți fermierii înscriși la APIA ar putea primi avansul subvenției pe suprafață, inclusiv cei care sunt în eșantionul de control. Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Ca în fiecare an, plata avansului APIA începe în data de 16 octombrie.

”Acum este perioada de bucătărie internă, iar până în data de 9-10 iulie se realizează toate controalele și verificările administrative, să nu apară anumite erori, să fie depusă toată documentația, să fie conturile corecte. (…) Începând cu data de 12 iulie, va începe efectiv controlul pe teren. Anul acesta, ca și în anii anteriori, sunt două modalități de efectuare a controlului: clasic și prin teledetecție. (…) Eșantionul de control va fi mult mai mic față de anul 2020, pentru că rata de eroare este mai mică. România se situează la acea limită de 2% care este în majoritatea statelor membre.

Supărarea mare a fermierilor era că acel fermier care era în eșantionul de control, fie că era prin metoda clasică sau prin teledetecție, intra la plată mai târziu sau nu lua avans și atunci era o supărare că unul ia în octombrie-noiembrie banii, iar celălalt îi ia în aprilie-mai anul următor. Am impus ca până în data de 15 octombrie să fie finalizate toate controalele, astfel încât toți fermierii să poată participa la plata avansului”, a subliniat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

De asemenea, potrivit șefului APIA, campania de depunere a cererilor s-a finalizat cu succes, suprafața înregistrată la APIA fiind cu peste 120.000 hectare mai mare față de cea înregistrată anul trecut.

”În data de 11 iunie s-a finalizat cu totul campania de depunere a cererilor pentru anul 2021. Avem 826.964 de beneficiari ai sprijinului financiar, pentru o suprafață de peste 9,814 milioane hectare”, a mai precizat Adrian Pintea.