O mită de 134.821 de lei pentru acordarea unor contracte fără licitație este motivul pentru care Sorin Dănăilă, director ANIF (Agenția Națională de Imbunătățiri Funciare) Galați a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Potrivit unui comunicat al DNA remis luni redacției AgroTV, Sorin Dănăilă, „la data faptelor șef serviciu/director al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Galați”, este acuzat de „ săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.
Alături de acesta, au mai fost trimiși în judecată Societatea Comercială HIDRACONSTRUCT GEOVIG SRL precum și administratorul acesteia, C. I., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 19.05 – 30.09.2021, inculpatul Dănăilă Sorin, în calitatea sa de șef serviciu/director ANIF Galați, ar fi acceptat promisiunea unor foloase necuvenite și ar fi primit de la inculpatul C.I. suma totală de 134.821 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu.
„Concret, în schimbul foloaselor respective, inculpatul Dănăilă Sorin s-ar fi asigurat că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Teritorială Galați a încheiat prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, cu societatea HIDRACONSTRUCT GEOVIG SRL mai multe contracte de execuție lucrări de întreținere și reparații în amenajările de îmbunătățiri funciare și ar fi aprobat la plată facturile aferente lucrărilor executate de societatea HIDRACONSTRUCT GEOVIG SRL. De asemenea, inculpatul Dănăilă Sorin i-ar fi transmis omului de afaceri informații care nu erau destinate publicității, cuprinse în documente întocmite în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare în etapa de planificare/pregătire a achiziției publice”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii anticorupție mai menționează că „pentru «ajutorul» acordat în maniera de mai sus, inculpatul Dănăilă Sorin ar fi primit suma totală de 134.821 lei, ce ar fi fost disimulată ca plată a unor raporturi comerciale licite, încheiate între două societăți comerciale controlate de cei doi inculpați”.
Potrivit DNA, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Dănăilă Sorin, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunerea de menținere a acestor măsuri.