Fermierii din România își exprimă îngrijorarea în legătură cu lipsa unor sisteme de irigații care le-ar garanta obținerea unor producții corespunzătoare și în perioadele de secetă. Construirea unor astfel de sisteme este costisitoare, astfel că mulți dintre ei nu reușesc să investească sumele necesare. Lipsa irigațiilor din agricultură duce la pierderi financiare și pierderi de producție. Majoritatea sistemelor existente în Romania sunt sub-utilizate, din cauza costurilor ridicate generate de infrastructura învechita, care face ca 80% din prețul apei utilizate în agricultura sa fie reprezentat de energia electrica consumata de motopompe. Acest fapt face ca mai mult de jumătate din suprafața agricolă arabilă amenajată pentru irigații în Romania să nu dețină sisteme rentabile din punct de vedere economic.
Totuși în județul Vaslui se pare că se vede luminița de la capătul tunelului. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AGRO TV, directorul ANIF Vaslui, ing. Damian Sandu consideră că în momentul de față se fac eforturi pentru a se iriga cât mai multe suprafețe în această zonă a țării.
”Filiala noastră, până la ora actuală, a contractat o suprafață de peste 14.400 de ha, din care în amenajare de irigații, la Fălciu, 13.800 de ha, iar la Mânjești aproape 600 de ha. În ultimele șase luni au fost înregistrați 45 de litri pe metru pătrat. Este o secetă severă instalată și noi facem toate eforturile să venim în sprijinul fermierilor, în contextul în care Guvernul și anul acesta v-a livra apă gratuita, pentru fermierii care au contract cu ANIF. Acum se irigă pe raza zonei Mânjești, o livadă înființată cu fonduri europene, cu o suprafață de 12,5 ha. Suprafața contractata pe întreaga zonă este de aproape 600 de ha, și sperăm ca în timp să crească solicitările. În momentul de față irigăm livada. În Fălciu, noi ne-am propus să reabilităm infrastructura pricipală de irigații, pe o suprafață de peste 10.000 de ha, prin repunerea în funcțiune a patru stații de pompare și aproape a 40 de km canale de irigații, plus 15 construcții hidrotehnice. Facem tot efortul ca la solicitarea celor două organizații, să punem în avans irigarea a peste 500 de ha. Dorim ca de săptămâna viitoare sa putem aduce apă pentru încă 5000 de ha, și facem toate eforturile ca peste două săptămâni să mai deschidem o stație de pompare și să asigurăm apa pentru încă două organizații din județ. Dacă anul trecut am avut apă în exces, anul acesta lucrurile stau cu totul altfel” a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV, directorul ANIF Vaslui.
Pe tot timpul anului, terenurile irigate scad dependența culturilor agricole de volumul de precipitații și minimizează riscul ca perioadele secetoase să afecteze producția agricolă. În același timp, irigațiile pot determina creșterea productivității terenurilor agricole, permițând extinderea suprafețelor cultivate în unele zone semiaride. În România, unde agricultura reprezintă unul dintre sectoarele cele mai importante ale economiei, procentul terenurilor irigate rămâne unul foarte mic, iar speranțele fermierilor rămân scăzute.