DIRECTIA E BUNA, VITEZA E PREA MICA

Colegii jurnalisti de la RFI Romania, pe baza ultimelor informatii venite de la Institutul National de Statistică, au facut o analiza, care, in opinia lor, este importantă pentru a înțelege unde si mai ales daca s-a schimbat ceva în ruralul romanesc. Sunt două teme care traversează societatea românească în ultimii 28 de ani: fărâmițarea proprietății agricole și agricultura de subzistență. Va prezentam in continure aceasta analiza.

Ce răspunsuri primim de la ancheta statistică față de cele două teme fundamentale? În primul rând, numărul exploatațiilor agricole a scăzut cu aproape 6%. A scăzut atât numărul exploatațiilor fără personalitate juridică, dar și cele care au personalitate juridică. Aceasta diminuare se explica printr-o coagulare a acestor suprafețe, dar intr-un ritm extrem de lent.

În ceea ce privește așa-numita agricultură de subzistență, studiul oferă o serie de informații interesante. Exploatațiile agricole de sub un hectar reprezintă numeric mai mult de jumătate din total; exploatațiile cu o suprafață cuprinsă între unu și cinci hectare reprezintă aproximativ un sfert din suprafața utilizată, iar exploatațiile mai mari de 50 de hectare sunt foarte puține din punct de vedere numeric, dar utilizează mai mult de jumătate din suprafața agricolă.

În fine, analiza mai arată că 61% din suprafața agricolă este utilizată de proprietari, indicator care sugerează un anumit arhaism al agriculturii românești, în care asociatiile sau arenda nu sunt utilizate pe scară largă.

Ca o concluzie, studiul publicat de Institutul de Statistică ne arată un progres lent al sectorului agricol în materie de comasare a terenurilor și în ceea ce privește modalitatea de exploatare a acestora.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole