DINAMICA POZITIVA A EXPORTURILOR AGROALIMENTARE ALE UE IN 2017

64

Valoarea exporturilor agroalimentare din UE a crescut cu 1 miliard de euro între noiembrie 2016 și noiembrie 2017, la 12,7 miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport comercial lunar al Comisiei Europene. Cu o valoare a importurilor lunare de produse agroalimentare de aproximativ 10 miliarde de euro, soldul comercial lunar al produselor agroalimentare rămâne în jur de 2,7 miliarde de euro.

Vinul a înregistrat cea mai mare creștere a exporturilor pe an în noiembrie, majorându-se cu 125 milioane EUR; exporturile de zahăr au crescut cu 79 milioane euro, comparativ cu noiembrie 2016, în timp ce exporturile de băuturi spirtoase și lichioruri au crescut cu 71 milioane euro.

În schimb, exporturile de grâu și alte cereale din UE au înregistrat cea mai mare scădere în cursul anului, cu 29% (sau cu 1,7 miliarde EUR), respectiv cu 15% (sau cu 0,3 miliarde EUR). De asemenea, exporturile de carne de porc au înregistrat o scădere dramatică anuală, de 9% sau 47 milioane de euro.

În ceea ce privește piețele, cele din SUA, Rusia și Asia rămân cele mai dinamice pentru creșterea exporturilor de produse agroalimentare ale UE; vânzările către SUA au crescut cu 7% (sau 1,5 miliarde de euro), în timp ce exporturile rusești au crescut cu 17% (cu 0,9 miliarde de euro). În ceea ce privește piețele asiatice, exporturile către China au crescut cu 6% (alte 0,7 miliarde de euro), Japonia cu 12% (0,7 miliarde euro) și Coreea cu 17% (0,4 miliarde euro).

Citește și

Cmentariile sunt închise