20 ianuarie 2022 - 05:03

Din cauza secetei, mierea se scumpeste in toata tara

Seceta din acest an a afectat grav producţia de miere, în aproape toată ţara. Ca urmare, apicultorii avertizează că preţul la raft ar putea creşte semnificativ.

De exemplu, în judeţul Alba, plantele au fost foarte sărace în polen, aceasta fiind și cauza pentru care s-a colectat mai puțină miere. Producătorii spun că este unul dintre cei mai slabi ani.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de miere și pe poziția a doua, după Spania, ca număr al familiilor de albine. Ţara noastră produce peste 22.000 de tone de miere, anual. Cu toate acestea, în România consumul de miere este încă scăzut.

 Românii consumă de trei, patru ori mai puțină miere, comparativ cu celelalte state europene și statistica ar putea arăta și mai rău dacă prețul mierii va crește.

Pe de altă parte, conform unui Ordin Guvernamental, crescătorii de albine vor fi ajutati financiar pentru a-i ajuta să treacă stupurile prin perioada de iarnă.

Fondurile vor veni după un an apicol greu, cu o primăvară ploioasă şi o vară secetoasă, care au făcut ca producţia de miere să fie foarte mică.

Pentru a intra în posesia noului ajutor De Minimis, apicultorii trebuie să prezintela Direcțiile Agricole Județene o copie a documentului de identitate, acte care să ateste faptul că exploatația apicolă este înregistrată. Termenul limită este de cel târziu la 31 octombrie.