Dimitrie Muscă, soluție RADICALĂ pentru salvarea culturilor din România

Dimitrie Muscă cere tratamente obligatorii cu neonicotinoide la toate semințele de porumb și de floarea soarelui semănate pe teritoriul României în următorii ani. Într-un interviu acordat realizatorului AGRO TV Ovidiu Ghinea, fermierul susține că aceasta este singura soluție prin care țara noastră poate să scape de Tanymecus dilaticollis, dăunătorul care produce pagube imense în fiecare an.

”Actualul ministru, domnul Chesnoiu, trebuie să gândească de maniera următoare – eu ce aș face dacă aș fi mâine undeva la un pupitru de comandă? Aș da literă de lege: nu se mai seamănă anul acesta și anul viitor, doi-trei ani de zile, nicio sămânță de porumb și de floarea soarelui fără să fie tratată cu neonicotinoide. În condițiile în care toată țara ar fi tratată anul acesta cu neonicotinoide, anul viitor la fel, am duce la dispariția acestui dăunător Tanymecus dilaticollis. Ea nu moare decât dacă mănâncă și simte precum radarul, se duce și mănâncă acolo unde e netratat. Dacă nu mai are decât plante și semințe tratate, automat va mânca și va muri și dispare.

De ce atâtea și atâtea țări nu au Tanymecus? Ajungem să scoatem cultura de floarea soarelui din țară, unde am fost cei mai buni și am avut producțiile cele mai mari. Am terminat-o și pe asta. Fără sămânță din pod la nimeni! Doar sămânță cumpărată și tratată obligatoriu. Facem doi ani de chiuretaj la sânge și eliminăm rățișoara și alți dăunători.

Sigur că este foarte greu să transpui în practică gândirea aceasta, pentru că vine unul și spune că seamănă ce vrea el. Semeni ce vrei tu, dar la ora actuală, țara are nevoie de un chiuretaj, pentru că putem asana o insectă care face praf culturile de porumb și de floarea soarelui, mai ales floarea soarelui. (…) Există acea analiză făcută de ASAS în laboratoare din Franța, Germania și Bulgaria, în care s-a spus că aceste neonicotinoide nu omoară albinele. Dacă ai tratatul acesta, dă-l la Comisia Europeană, să-l vadă, pentru că este nevoie de acest lucru. Europenii nu mai dau cu neonicotinoide pentru că nu au Tanymecus. Noi trebuie să o facem”, a precizat Dimitrie Muscă într-un interviu pentru AGRO TV.

Reamintim faptul că substanțele neonicotinoide au reprezentat un subiect controversat și intens dezbătut în ultimul deceniu, atât în țara noastră, cât și la nivel european. În 2013, Comisia Europeană a decis interzicerea tratamentelor cu aceste substanțe, pe motiv că ar fi extrem de periculoase pentru populațiile de albine. Unele studii, însă, printre care și cel realizat recent de Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, arată că neonicotinoidele aplicate la sămânță nu reprezintă un pericol pentru albine.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole