EXCLUSIV Dimitrie Muscă, despre dezastrul din ferma de la Macea: ”Am simțit că suntem într-o țară de nebuni”

animale

În urmă cu trei luni de zile, pesta porcină africană (PPA) a ajuns în exploatația unuia dintre cei mai cunoscuți fermieri români, Dimitrie Muscă, omorându-i peste 22.000 de animale din ferma de la Macea, județul Arad. Cazul este deja bine-cunoscut, mai ales în condițiile în care fermierul arădean a fost unul dintre cei mai vocali agricultori în privința pericolului reprezentat de această boală, adresându-i-se direct inclusiv președintelui Klaus Iohannis pe această temă.

În ciuda nenumăratelor apeluri către autorități, dezastrul nu a putut fi evitat, iar porcii din ferma de la Macea au fost neutralizați. În prima apariție publică de la acest eveniment, Dimitrie Muscă a stat de vorbă cu realizatorul AGRO TV, Ovidiu Ghinea, relatându-i firul evenimentelor.

”Din 6 martie și până în 17 martie, am bâjbâit. Ne-am dus și am căutat spații. Prefectul a fost cu bune intenții și a umblat cu noi și cu DSVSA, să găsim spațiu. De obicei, n-au vrut să cedeze primarii în locurile unde erau pășuni, n-au vrut să aloce teren pentru a fi îngropate cadavrele. În zona Chișineu-Criș, de exemplu, mai erau îngropați porci mistreți din două localități. (…) Am tot bâjbâit-o în fel și chip, nu s-a găsit soluție; până la urmă ni s-a dat aprobare. (…) Omorâtul porcilor a durat în total vreo 9 zile”, ne-a spus Dimitrie Muscă.

Potrivit fermierului arădean, cauza infectării cu virusul PPA rămâne încă necunoscută, însă pagubele se ridică la ordinul zecilor de milioane de euro. 

”În momentele acelea, am simțit că suntem într-o țară de nebuni. Oamenii plângeau și spuneau că s-au chinuit să-i crească, animalele erau frumoase, aveam animalele pregătite pentru Paști. Plângeau oamenii. Toți au rămas acolo în complex și lucrez cu ei la tot ce facem, pentru că n-am dat pe nimeni afară.

Calculele le-am spus din capul locului. Am avut 1.600 de tone de carne în viu și am mai avut 90 de tone de carne în preparate – salamuri crude, salamuri uscate, specialități. Totul a mers la groapă și la incinerat. (…) Pierderile au fost, în medie, de 250.000 lei pe zi. Dacă înmulțim cu 300 de zile, sunt 75 de milioane de lei. Sigur, erau și cheltuielile aferente, dar acesta era un venit sigur. Aveam 10.000 de capete de porci grași atunci”, a mai precizat Dimitrie Muscă pentru AGRO TV.

În ciuda acestui episod nefericit, agricultorul intenționează să repopuleze cât mai repede ferma de la Macea. Măsurile de dezinfecție se desfășoară în continuare, iar fermierul vrea ca din luna septembrie să reia producția în exploatație, mai ales în condițiile în care sute de angajați depind de veniturile pe care le produce acea fermă.

Views: 0

Un răspuns

  1. In pădurea Salcia din comuna Umbrărești jud Galați un cetățean creste in jur de 30 de porci care sunt lăsați liberi , intră în contact cu porcii mistreți .Am sesizat autoritățile,au fost la fața locului și au umplut portbagajele au închis ochii și au plecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture