Dimitrie Muscă: ”Am pierderi de 30 euro/cap de animal! De ce să mai lucrez?”

Crescătorii de porci din România se află într-o situație critică. Deși toate costurile de producție, de la energie până la furaje, au crescut considerabil, carnea se vinde cu același preț cu care se vindea și în urmă cu doi ani, când costurile erau mult mai reduse, susține Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

Într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, fermierul din județul Arad a dezvăluit că în condițiile actuale, pierderile pe care le înregistrează sunt de aproximativ 30 de euro/cap de animal, iar dacă situația nu se va schimba curând, ar putea închide fermele de porci pe care le deține.

”Prețul cărnii este exact același din 2020, nu din 2021. În 2020, aveam 8 lei/kg de carcasă, ca să luăm un preț de referință, iar cerealele erau 50-60 de bani pe vremea aceea, șrotul de soia era undeva la 1.400 de lei. Astăzi, șrotul de soia este undeva la 2.800 de lei, grâul și porumbul a ajuns la 1,2-1,4 lei. În condițiile în care cheltuiala este mai mult decât dublă, iar prețul cărnii este același, este pe faliment.

Eu am populat la Curtici cu 1.800 de scroafe din Germania și urmează să înceapă fătările, o să produc cam 5.000 de purcei în fiecare lună. La ora actuală, sunt pregătit pentru orice variantă. Dacă fac pierdere pe fiecare purcel 30 de euro, de ce să mai lucrez? Înseamnă o pierdere de 150.000 de euro pe lună. De unde îi scot?”, a precizat Dimitrie Muscă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole