28 mai 2022 - 13:39

Diminuarea impactului economic al coinfectiei Gripei aviare cu boala Newcastle, in fermele avicole

Cercetarea comună indiano-britanică a constatat că o coinfecție a genotipului X111, al bolii Newcastle (ND), cu gripa aviară patogenă (AI), exacerbează rezultatul clinic al bolii Newcastle în efectivele vaccinate.

Ambele sunt boli infecțioase importante din punct de vedere economic la păsările de curte. Uneori, infecțiile secundare virale sau bacteriene secundare modifică semnificativ patobiologia ND și AI, la păsările de curte.

De acum, modelele de boală și dinamica acestor coinfecții cauzate de virusul ND (NDV, genotipul XIII) și virusurile patogene cu AI scăzut (LPAI, H9N2), sunt în mod explicit evazive.

Oamenii de știință au examinat condițiile bolii clinico-patologice, pentru a înțelege rezultatele complexe ale bolii prin interacțiunile virus-virus în efectivele vaccinate.

Constatările investigațiilor clinico-patologice și moleculare efectuate pe 37 loturi comerciale de păsări de curte vaccinate ND, au evidențiat circulația simultană a NDV și AIV în același efectiv-pasăre. Caracterizarea moleculară suplimentară a genelor hemaglutinin (HA) și neuraminidazei (NA), a confirmat că toate AIV-urile identificate au fost de subtip de H9N2 de mică patogenitate și de fuziune (F) a NDV-urilor detectate la NDV clasa II, genotipul XIII, tip virulent.

Concomitent, s-a stabilit ca doar NDV și H9N2 din efectivele coinfectate prezintă semne clinice și leziuni similare cu cele ale NDV virulente, cu excepția gradului de severitate, care a fost mai mare la efectivele co-infectate cu H9N2-NDV. În plus, infecțiile patogene ale E. coli și micoplasme au fost detectate în majoritatea păsărilor aflate în dificultate, în timpul progresiei bolii clinice. In general, oamenii de stiinta spun ca descoperirile subliniază complexitatea bolii multi-factoriale la păsările comerciale și sugerează importanța genotipului XIII NDV în intensificarea bolii clinice la păsările vaccinate.

Studiul amintit a stabilit ca, in conditiile unui tratament adecvat, administrat ulterior constatarii coinfectiilor, pierderile economice din fermele avicole sunt reduse cu peste 40 %, din totalul indus de aceste afectiuni virale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.