1 august 2021 - 01:14

Dilema in industria porcinelor – Cum combinam bunastarea animalelor cu profitul economic?

Cu toții ne dorim, din când în când, câte un moment în care timpul rămâne nemișcat, ca să ne tragem sufletul. Un astfel de moment, însă, nu pare să existe pentru crescătorii de porci, spune exertul în bunăstarea porcilor, Vivi Aarestrup Moustsen. Aceștia trebuie atât să se ocupe de bunăstarea porcilor, cât și să continue să facă bani. Cum se poate, însă, depăși această provocare?

De ce să ne facem griji pentru scorafele care alăptează tradițional, atunci când avem boxe de fătare, care reduc mortalitatea purceilor? Sau pentru cozile lungi, când știm că putem reduce riscul de mușcare a cozilor prin tăierea lor? De ce să facem anestezii locale înainte de castrare, când asta înseamnă o muncă suplimentară în zilele deja aglomerate de după fătare și, în plus, se fac de ani de zile castrări fără anestezie?

Răspunsul este simplu – ne iubim porcii și ne pasă de afacerea noastră.

În toate principalele țări producătoare de porci din Uniunea Europeană, numărul fermelor de porci este în scădere și, în consecință, la fel este și numărul fermierilor care votează la alegeri. Influența politică a voturilor date de fermieri se va reduce în următorii ani, iar deciziile cu privire la această industrie vor fi luate de politicieni care sunt departe de realitatea din fermele de porci.

Politicienii, ONG-urile și societatea, în general, cer îmbunătățiri în ceea ce privește bunăstarea animalelor, un subiect ce a devenit fruntaș în agenda politică și cu ajutorul căruia politicienii pot câștiga voturi. Licența de producător devine din ce în ce mai importantă ca parte a cercetării și dezvoltării, la fel ca rata de conversie a hranei și câștigul zilnic.

Directorul Centrului Danez de Cercetare a Porcilor, Christian Fink Hansen, a fost întrebat într-un interviu recent despre cum va arăta această industrie peste 10 ani. El preconizează că ne vom îndrepta spre scroafe care alăptează natural,  o rată de mortalitate mai mică a purceilor, încetarea practicii de tăiere a cozii și oprirea utilizării oxidului de zinc.

Hansen și-ar fi dorit un ”buton de pauză”, pentru a oferi timp industriei să rezolve toate problemele, însă, după cu spune și el, nu există pauză într-un joc continuu.

Acest fenomen nu se reduce doar la o singură țară. Toate marile țări producătoare de porci din Uniunea Europeană se confruntă cu provocări similare. Acest fapt a devenit evident când industria porcină franceză și ministerul francez al agriculturii au găzduit, la Paris, o conferință cu reprezentanți ai industriei porcine, universități și autorități în domeniu din Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania și Danemarca.

În toate cele șase țări menționate, producătorii de porcine întâmpină cereri din ce în ce mai insistente, din partea societății civile, de a îmbunătăți bunăstarea animalelor – și, în același timp, o dispoziție limitată din partea consumatorilor de a plăti costurile pe care aceste măsuri le adaugă producției.

Provocarea pentru cercetători este să găsească soluții care să îmbunătățească bunăstarea porcilor și, în același timp, să asigure profitabilitatea pentru fermieri. Europa trebuie să colaboreze în acest sens, pentru ca soluțiile să asigure comerțul echitabil și să contribuie la asigurarea unui sector competitiv și puternic pentru porci.