8 decembrie 2021 - 14:52

Dezmiriștirea nu a fost niciodată atât de eficientă

Ce este dezmiriștirea

O metodă de sporire a fertilității solului, la îndemână acum, este introducerea în sol a resturilor vegetale, paiele, rămase de la cerealele abia recoltate.

Se apreciază că rezultă o cantitate de paie cel puțin pe jumătatea recoltei de boabe de la oricare cereală păioasă și că pentru ușurarea nitrificării, descompunerii, unei tone de paie sunt necesare 7 kg azot substanță activă. Acesta catalizează multiplicarea bacteriilor nitrificatoare, care descompun substanțele organice din paie și le introduc în circuitul biologic al solului. Activitatea acestor bacterii are loc în regim aerob, dar nu la suprafața solului, căci razele infraroșii și ultravioletele soarelui le provoacă moartea. Pentru acest motiv se impune introducerea paielor în strat superficial de sol, suficient de gros ca să pareze efectul ultravioletelor și razelor infraroșii, dar suficient de subțire ca să poată pătrunde ușor aerul atmosferic încărcat cu oxigenul necesar bacteriilor. Această situație se poate rezolva prin tocarea paielor, fie cu combina la recoltare fie prin discuire pe timp uscat, și introducerea lor sub brazdă de 12 – 15 cm adâncime, după fertilizarea de preferință cu îngrășăminte complexe, pentru asigurarea a 15 – 20 kg azot s.a./ha și a unei cantități cel puțin duble de fosfor.

Această operațiune se numește dezmiriștire și pe lângă efectele enumerate mai sus, ea provoacă și răsărirea unui mare număr de buruieni, care de regulă nu vor ajunge la maturitate ca să producă semințe, dar prin arătura de toamnă vor deveni îngrășăminte verzi, prin introducerea lor sub noua brazdă care va fi cu cel puțin 10 cm mai adâncă decât cea de la dezmiriștire. Iată deci cum dezmiriștitul contribuie și la reducerea rezervei biologice de buruieni din sol.

Obțineți dezmiriștirea mai eficient, cu o performanță incredibilă!

Güttler Supermaxx s-a născut pentru cultivarea miriștilor. Are mai multe avantaje față de cultivatoarele tradiționale de miriște.

Cu SuperMaxx® solul poate fi lucrat până la o adâncime de 15 cm, chiar şi la terenuri mai grele, întărite. În schimb, în decursul dezmiriştirii, este recomandat ca la început să se lucreze la adâncimi mici. Astfel, capilaritatea solului este întreruptă, resturile vegetale şi paiele se amestecă cu solul şi se formează un strat de acoperire, sub care se formează un microclimat de seră umedă, propice pentru germinaţia buruienilor şi încolţirea seminţelor căzute. O nouă trecere, la 8 zile mai târziu, înlătură buruienile încolţite şi amestecă total paiele cu stratul superficial de sol, asigurând astfel descompunerea rapidă şi completă a acestora.

Avantaje:

  • Menţinerea umidităţii solului, element foarte preţios.
  • Descompunerea completă a paielor, paiele nu sunt îngropate.
  • Efectuarea rapidă şi eficientă a lucrării, prin realizarea unui sol cu structura ideală pentru însămânţare.
  •  La toate acestea se adaugă, gratuit, combaterea mecanică a buruienilor!

Robustul utilaj SuperMaxx® BIO, din cauza lipsei tăvălugului, solicită puterea de elevare a tractorului într-o măsură foarte mică şi astfel devine utilizabil şi cu tractoare de putere mai redusă.

Cu o lăţime de lucru de 5 metri, la o putere de tracţiune de 100 CP, cu un lest frontal minim, agregatul este uşor de manevrat şi pe arătură, şi pe şosea. Astfel vă protejaţi şi tractorul, şi solul.