21 aprilie 2021 - 02:49

Dezinsectie de cosmar! Au vrut sa omoare tantarii, dar au ucis albinele

O acțiune aparent cu bune intenții s-a sfârșit tragic la Deva. După campania de dezinsecție, menită să scape orașul de țânțari, mai mulți apicultori s-au trezit că le-au dispărut și albinele. Oamenii susțin că la scurt timp după ce avioanele au împrăștiat soluția peste oraș, albinele au căzut ca secerate. 

Situația este cu atât mai gravă cu cât, anul acesta, apicultorii se confruntă deja cu o criză severă în acest sector, producțiile fiind mult scăzute din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Astfel, într-un an deja slab, apicultorii din Deva rămân și fără puținul la care sperau.

Potrivit a1.ro, aceștia susțin că deși legislația în vigoare obligă autoritățile să anunțe apicultorii înainte de efectuarea dezinsecțiilor, de data aceasta nimeni nu a știut nimic. 

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine susțin că au solicitat Primăriei amânarea dezinsecției până după perioada culesului, însă nu au primit niciun răspuns. La rândul lor, reprezentanții Primăriei susțin că s-au folosit substanțe care nu afectează albinele, aprobate de Ministerul Sănătății. 

Scăderea numărului de albine este o problemă din ce în ce mai discutată, atât la nivelul țării noastre, cât și la nivel mondial. În urma numeroaselor plângeri ale apicultorilor, Europa a interzis aproape în totalitate utilizarea substanțelor neonicotinoide pentru tratarea culturilor, iar la nivelul României, deși au mai existat și anul acesta derogări pentru anumite culturi, ministrul Agriculturii a precizat că este ultimul an în care acestea vor fi acordate.

Potrivit datelor specialiștilor, odată cu scăderea populației de albine, procesul de polenizare are loc mult mai greu, asta în contextul în care până la 8% din producția mondială a culturilor este direct legată de polenizare.