20 septembrie 2021 - 04:39

DEZASTRUL provocat de grindina. ”Imi vine sa plang… Am pierdut tot”

În localitățile argeșene afectate de fenomene meteo extreme caracterizate de ploi abundente, vijelii și căderi de grindină, fermierii se uită cu jale la culturile care până mai ieri erau în picioare, iar acum nu sunt decât niște mormane de pământ care mustesc de apă. Sute de hectare pe care în toamnă s-au înființat culturi de grâu sunt acum distruse 100%, grindina căzuta în urmă cu doua zile l-a măcinat pur și simplu, iar firul care în câteva săptămâni trebuia recoltat nu are mai mult de o palmă deasupra solului. Nici porumbul nu arata mai bine.

”Am însămânțat porumb acum, în primăvară, suprafețe întregi, răsărise frumos, îi mergea binișor, dar în 10 minute grindina l-a făcut una cu pământul. Îmi vine să plâng, nu alta… Am porumb, grâu… Și vecinul meu la fel… Toată munca, arat, discuit, semănat, timp pierdut, motorină, sămânță certificată, tot s-a prăpădit, nu mai este vreme de semănat altceva. Dacă aveam și noi o stație antigrindină,  cum am văzut că există în alte zone, poate scăpam. Sperăm sa ne ajute și pe noi cineva, primăria, prefectura, Ministerul Agriculturii, pentru că am pierdut tot”, spune deznădăjduit Ion Stoica, fermierul care lucrează teren în Mioveni.

Din păcate, în zonă mai sunt suprafețe întregi pe care existau deja culturi frumoase de vinete, ceapă, cartofi sau căpșuni, toate sunt distruse în totalitate. Întrebat despre acest subiect, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, a declarat pentru AGRO TV că situația este cunoscută la nivelul instituției și îi asigura pe fermieri de tot sprijinul. Bineînțeles, după ce fiecare solicitare va fi analizată de către  comisia de specialitate și vor fi centralizate rezultatele verificărilor. Agricultorii argeșeni lansează un strigăt de ajutor și către ministerul de resort, pentru că pierderile sunt uriașe.