DEZASTRUL care îi așteaptă pe fermierii români în următoarele decenii.
Fermierii români din zona de sud a țării ar putea rămâne fără pământuri pe care să își poată cultiva culturile, dacă predicțiile sumbre ale specialiștilor se adeveresc, iar autoritățile nu iau nicio măsură pentru a preveni fenomenul deșertificării.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, a vorbit despre una dintre soluțiile care ar fi de mare ajutor în prevenirea unui astfel de dezastru: perdelele forestiere. Potrivit lui, țara noastră era un lider mondial în materie de perdele forestiere la începutul secolului trecut, însă acest proiect a fost abandonat după al doilea război mondial.
”Dacă ne uităm în trecut, pe partea de silvicultură avem o întreagă tradiție care a început în jurul anului 1860, când a fost creată prima perdea forestieră. În perioada respectivă se creau perdele forestiere izolate, cu scopul de a proteja zonal culturi agricole. Ulterior, începând cu 1906, au început proiecte și a început să se dezvolte un sector de agrosilvicultură. România a avut un apogeu al perdelelor forestiere între anii 1900-1940. Ultimele mari suprafețe de perdele forestiere create au fost în 1960, când în zona Cernavodă, cu 3.000 hectare de perdele forestiere s-au protejat aproape un milion de hectare de terenuri agricole.
Începând cu 1960, România a abandonat ideea perdelelor forestiere. Poate că a fost o influență politică. Mai degrabă cred că a fost o dorință a regimului de atunci de a crește suprafața agricolă. România își dorea foarte mult dă meargă de la 10 milioane de hectare de teren arabil spre 15-16 milioane, dar n-a luat în considerare faptul că aproape 6 milioane eu nevoie de aceste perdele forestiere de protecție.
Undeva la 25.000-30.000 de hectare de perdele forestiere ar fi asigurat protecția acestor culturi care sunt vulnerabile. Vorbim, practic, de sudul României, de Bărăgan, Câmpia Română, zona nisipurilor, pe care dacă nu o vom proteja, ea va deveni un deșert în următorii 20-30 de ani. Deci România riscă să aibă în sudul țării un deșert în adevăratul sens al cuvântului, dacă nu ne implicăm și dacă nu conștientizăm că trebuie să investim în aceste perdele forestiere”, a explicat Ciprian Muscă pentru AGRO TV.
Potrivit specialistului, în urmă cu un secol, țara noastră se afla cu mult în fața americanilor și a rușilor în privința perdelelor forestiere, însă această idee a fost abandonată în perioada comunistă și nu a mai fost reluată nici acum.