22 ianuarie 2022 - 06:15

”Dezastru agricol!” Viticultorii recurg la soluții disperate pentru a-și salva producția

Guvernul francez a declarat un ”dezastru agricol”, după ce temperaturile neașteptat de reci din această primăvară au provocat pagube însemnate în culturile agricole, mai ales pentru viticultori.

Potrivit publicației RFI, ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a declarat că înghețurile din ultima săptămână au fost deosebit de dificile pentru sectorul viniviticol, iar pierderi însemnate au fost înregistrate deja.

Neavând altă soluție, viticultorii francezi au aprins lumânări și au ars baloți de fân, în încercarea de a-și proteja podgoriile de îngheț, temându-se că își vor pierde complet recolta din acest an. Cu toate astea, viticultorii nu au reuşit să-şi ferească toate podgoriile de efectele devastatoare ale gerului. Au fost nevoiţi să-şi concentreze eforturile asupra soiurilor importante de viţă de vie.

Temperaturile au scăzut peste noapte până la -5 grade Celsius în mai multe regiuni viticole, printre care Chablis și Bordeaux, ceea ce a dăunat lăstarilor deja bine dezvoltați datorită vremii bune anterioare.

Un episod similar s-a petrecut în aprilie 2017, când un val de frig a afectat multe dintre podgoriile franceze, iar producţia de vin a fost cea mai redusă din întreaga istorie a Franţei.

Foto credit: Christian Hartmann/Reuters