DEZASTRU pentru sute de fermieri din Dolj! Solariile de legume, puse la pământ de vântul violent

Sute de hectare de solarii din comuna Desa, județul Dolj, au fost distruse de vântul care a bătut cu putere în cursul zilei de ieri. Potrivit primarului din localitate, Relu Anghelof, peste 600 de fermieri sunt afectați, culturile fiind distruse complet.

Mulți dintre fermieri își pregăteau culturile pentru a accesa programul tomata, iar în situația actuală nu vor mai putea îndeplini condițiile de eligibilitate. Autoritățile din localitate încearcă acum să obțină o derogare de la Ministerul Agriculturii, astfel încât fermierii să nu piardă acest ajutor pe care se bazau.

Primarul comunei Desa a explicat întreaga situație, în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”În cursul zilei de astăzi (28 martie 2023 – n.r.) s-a întâmplat, am avut undeva la 75 km/h bătaia vântului. Culturile sunt compromise, avem poarte mulți fermieri care accesează programul tomata și aveau culturile deja plantate; sunt afectate în proporție de 100%. Este vorba despre 625 de exploatații, avem la nivel de localitate 250 de hectare de solarii. Este motorul agriculturii din județul Dolj.

Acum, oamenii trebuie să reia din nou ciclul de cultură. Sper să obținem înțelegere de la minister să prelungim termenul, pentru că ei, până în 15 iunie, trebuie să vândă 3.000 kg pentru 1.000 mp. Sper să obținem înțelegere să prelungim termenul de depunere a facturilor, pentru că nu se mai pot încadra pe programul tomata. În jur de 600 de familii de legumicultori sunt afectate, deci mai mult de jumătate din totalul celor din localitate. Oamenii sunt îngenunchiați la propriu.

Culturile trebuie plantate din nou, vă dați seama că sunt imense costurile. Eu am discutat cu Prefectura Dolj, cu Direcția Agricolă Dolj, avem dată hotărârea comitetului local pentru situații de urgență, comisie stabilită la nivel de primărie. Dacă am putea să găsim înțelegere la nivel de minister, să își recupereze oamenii măcar jumătate din investiție, pentru că acum trebuie să reia totul, să cumpere folie pentru solar, sămânță etc.”, a precizat, pentru AGRO TV, primarul comunei Desa, Relu Anghelof.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole