DEZASTRU pentru Dimitrie Muscă în 2025: ”Nu am pățit în viața mea așa ceva”

Dimitrie Muscă partid bovine protestul fermierilor

Înghețurile din această primăvară au cauzat probleme pentru mulți fermieri din țară, unul dintre aceștia fiind Dimitrie Muscă, din județul Arad. Fermierul de la Curtici spune că este pentru prima dată în carieră când i se întâmplă așa ceva, iar culturile sale au fost afectate în proporție de 30-40%.

”Am pățit un lucru pe care nu l-am pățit în viața mea de inginer agronom, ne-au înghețat 250-300 de spice per metru pătrat atât la orz, cât și la grâu. Dacă la 1 martie spuneam că avem culturi la care să facem recoduri, a intervenit înghețul dinaintea zilelor de Paște, un îngheț de minus 6 grade și au înghețat o mare parte din plante. Am avut un mare noroc cu faptul că am aplicat tehnica mea cu semănatul unei cantități mari de semințe germinabile, respectiv 770-780 de boabe per metru pătrat. Acest îngheț ne-a dijmuit enorm de mult și am rămas cu aproximativ 500 de spice per metru pătrat.

Din ce îmi dau eu seama la această dată, vom face pierdere, pentru că eu am investit în culturile acestea pentru maxim de producție. Dacă anul trecut am făcut până la 9.900 kg/hectar la orz și 9.230 kg/hectar la grâu, credeam că anul acesta fac o producție și mai mare. Din păcate, s-a întâmplat acest lucru pe care nu l-am pățit în viața mea de inginer agronom.

O parte destul de urâtă este că în lipsa acestor plante care au disprăut, cele care au rezistat au început să dea frați, frații sunt mult întârziați, diferențe de circa două săptămâni, iar la recoltare vom avea spicul care va fi complet uscat du 12-14% umiditate și vor veni și spicele din frați care vor fi verzi, care sunt în raport de 30-40%. N-avem ce face, va trebui să stăm cu cultura până ajung la maturitate și frații, pentru că altfel nu poți să ai o cultură pe care să o poți depozita. Este un calvar pentru noi, dar face parte din viață, nu avem ce să facem”, a precizat Dimitrie Muscă, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

Totuși, ceea ce fermierul arădean numește un calvar ar putea fi rezultate de invidiat pentru fermierii din alte zone ale țării. Chiar și în condițiile actuale, Dimitrie Muscă se așteaptă la o producție medie de peste 6.000 de kg/hectar, însă spune că va ieși în pierdere la o asemnea producție, din cauza faptului că a investit foarte mult ca să aibă culturi ”de revistă”

”La societatea de la Olari probabil că vom face 7.000 kg/hectar, iar la Curtici vom face în jur de 6.000 kg/hectar, din ce văd eu. La 6.500 de kg/hectar facem pierdere, pentru că am investit maxim, nu m-am uitat la nimic, am avut culturi de revistă”, a mai spus Dimitrie Muscă, la AGRO TV.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 răspunsuri

  1. Revista că revista, dar spuneți cât ați investit la ,, redactarea revistei ,, pt . 9.900 kg .

  2. Iar minciuni, spune clar unde e pămânrul ăsta unde se afla clar că peste tot agricultura arată impecabil, păioasele și rapița sunt impecabile și porumbu , floarea soarelui e in cărți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

Banner KWS

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.