27 mai 2022 - 03:11

Dezastru pentru apicultorii din Hunedoara! Productii cu 80% mai mici fata de anul trecut

A fost un an dificil pentru apicultorii din județul Hunedoara. Cantitatea de miere de salcâmcobținută de aceștia a fost cu 80% mai mică față de anul trecut, informează AGERPRES.  Per total, 2019 a fost un an dezamăgitor pentru stupari, vremea capricioasă punându-le mari probleme.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb, a precizat că vremea capricioasă a afectat culesul albinelor și pentru mierea polifloră. Acesta a mai menționat că apicultorii pot beneficia, în acest an, de ajutoare de minimis din partea statului pentru compensarea unei părţi din pierderi, cererile de sprijin urmând să fie depuse cel târziu până la 31 octombrie, la sediul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Hunedoara.

„Valoarea ajutorului de minimis este 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Nu este mult, dar nici puţin, comparativ cu ceea ce am primit în anii trecuţi. Aş putea spune că este acceptabil, dacă luăm în calcul că în 2016 am primit un ajutor de 4 lei pe familia de albine”, a declarat Iosif Korb, citat de AGERPRES.

Acesta a oferit cifre concrete privind producția de miere de anul acesta, precizând că cea mai afectată a fost mierea de salcâm, cu o scădere de 80% față de anul precedent. De asemenea, o reducere s-a constatat și la producția de miere polifloră, aceasta fiind mai mică cu 20% față de anul trecut. 

„A fost un an slab pentru apicultori. De aceea, le oferim sprijin apicultorilor în completarea cererilor pentru ajutorul de minimis şi la sediul asociaţiei noastre pentru ca oamenii să poată beneficia măcar de aceşti bani”, a afirmat șeful ACA Hunedoara.

Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, apicultorii trebuie să aibă familiile de albine înscrise, până la 1 martie 2019, în baza de date naţională gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie şi să fie autorizaţi de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA). În cazul persoanelor fizice se mai solicită un certificat de producător emis de Registrul Agricol din primării, o copie după actul de identitate, dovada unui cont activ în bancă. Persoanele juridice vor depune şi o copie după înregistrarea la Registrul Comerţului.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.