Dezastru la producție, dezastru la preț – Cu cât se vinde porumbul în Portul Constanța

pretul porumbului preturile cerealelor grau pretul graului Portul Constanta piata cerealelor piata porumbului

Starea porumbului românesc se înrăutățește de la o zi la alta, pe fondul caniculei și a lipsei precipitațiilor. Dacă România plecase la drum cu o prognoză de recoltă de 13 milioane de tone, aceasta s-a redus astăzi la aproape jumătate, iar tăvălugul încă nu s-a oprit. Și mai rău pentru fermieri este că nici prețul nu oferă satisfacții, având în vedere că prognozele de recoltă arată bine în alte zone ale lumii.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, porumbul se vinde azi, în Portul Constanța, în jurul valorii de 170 de euro/tonă, iar creșteri de preț nu se zăresc în viitorul apropiat.

”La porumb, estimările înainte de raportul WASDE poziționează creșterea stocurilor de recoltă nouă alocate finalului de sezon 2024-2025 în creștere cu 5,3 milioane de tone, față de estimarea lunii iunie. Știm deja că stocurile SUA sunt mai mari cu 22% față de iunie 2023. Nu sunt prevăzute scăderi ale randamentului la hectar în SUA, iar cifra lor rămâne înțepenită la 11,4 tone/hectar.

La nivel global, stocurile de final pentru recolta nouă sunt estimate în creștere cu 3 milioane de tone, până la 316 milioane de tone. Proiecțiile pentru recolta 2024-2025 a Americii de Sud rămân neschimbate. Acest lucru duce la un raport deloc fericit pentru porumb. Nu sunt motive de creștere.

Ceea ce nu vede nimeni de la WASDE este dezastrul ce se desfășoară în România și care a început în Ucraina. În România, cu mult entuziasm, am putea spune că vom avea 7,5 milioane de tone ca nivel de recoltă. Ucraina are un scenariu asemănător în desfășurare și deja putem spune că anul 2024 se prefigurează a fi mai dramatic decât 2020, când culturile de primăvară au fost calamitate. Nivelul din Portul Constanța astăzi este la 170-172 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe în Agrojurnal, la Digi24.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture