13 mai 2021 - 07:13

Dezastru la Buzau! Solariile legumicultorilor, distruse complet de vijelie

Vântul puternic din ultimele zile a făcut ravagii la Glodeanu-Sărat, în judeţul Buzău. Solariile legumicultorilor din zonă au fost complet distruse de vijelie. Legumicultorii afectaţi sunt disperați și muncesc de zor pentru a salva ce se mai poate, asta pe chelutiala lor, iar statul nu-i ajută cu nimic în astfel de situaţii.

”A bătut vântul foarte tare, a fost cod roșu de vijelie. Folia a fost foarte bună, pentru că dacă nu era, se rupea doar folia. Suprafața solarului era de aproximativ 1.000 mp, iar paguba se ridică la 10.000 de euro”, a spus fermierul Voicu Virgil.

Acesta a mărturisit că nu a avut asigurare și regretă acest lucru. Cu toate acestea, nu este deloc ușor pentru un fermier de talia sa să facă o astfel de asigurare. 

”În primul rând este greu pentru că se cere să fie o construcție autorizată, ceea ce la noi nu există. În al doile rând, valoarea primei de asigurări este foarte mare. Ei cer 10% din valoare a ceea ce asigură, iar pentru noi este o sumă uriașă. Ca să asiguri 50.000 de euro, trebuie să dai 5.000 de euro, bani pe care nu avem de unde să îi luăm, pentru că, totuși, lucrăm pe subzistență”, a spus Claudiu Breazu.

Vorbind despre fenomenele meteo extreme, fermierul a mai mărturisit că este pentru prima oară când se confruntă cu așa ceva.

”Nici nu știm cum să le numim, este pentru prima dată când este cod roșu. Nu au fost vijelii, tornade, furtuni până anul acesta. Este un an foarte greu și am înțeles că de acum încolo trebuie să ne obișnuim cu asta. Nu știu cum se va sfârși, dar bine nu este pentru niciun legumicultor în momentul de față. Nu sunt doar un simplu fermier. Sunt președintele unei cooperative și reprezentantul bazinului legumicol și avem 50% din suprafață pagubă pe daune totale”, a mai mărturisit Claudiu Breazu. 

Legat de recuperarea pagubelor, legumicultorul a mai precizat să s-au făcut demersuri și către Direcția Agricolă Județeană și către Comisia Agricolă. ”Noi, toți legumicultorii, am ajuns să fim la mila Guvernului, care în momentul de față este interimar și nu poate să dea Ordonanțe de urgență ca să ajute fermierii. Dacă Guvernul nu ajută fermierii, suntem într-o situație foarte grea”, a mai adăugat Claudiu Breazu.

Publicată de AGRO TV pe Sâmbătă, 29 februarie 2020