20 aprilie 2021 - 23:36

DEZASTRU la Buzau! Solariile fermierilor din Glodeanu Sarat, distruse din nou de vijelie

Ploaia nu vine dar vântul bate. Și bate cu putere. Vijelia din ultimele zile a făcut ravagii la Glodeanu-Sărat, în judeţul Buzău. Solariile mai multor legumicultori din zonă au fost complet distruse.

”A fost o vijelie de tip tornadă. Au fost afectate mai multe solarii, vreo 7-8 producători dar cel mai rău a fost distrus un solar de 1300 de m2. Abia fusese terminat și avea o structură nouă și foarte solidă, însă nu a mai rămas nimic din el. A fost afectată o suprafață de circa 5000-6000 de m2. Am crezut ca e mult mai mare dar am reușit să mai salvăm câte ceva.”, a spus fermierul Claudiu Breazu pentru Agro TV.

Legumicultorii afectaţi sunt disperați și muncesc de zor pentru a salva ce se mai poate, asta pe chelutiala lor, însă, când se gândesc la ce sume s-ar putea ridica pagubele se tem că nu vor putea face față. De sprijinul autorităților nici nu poate fi vorba.

”Încă nu putem să aproximăm pagubele dar știm că numai solarul de 1300 de m2 depășește 50.000 lei. Noi am făcut demersurile legale către primărie, așteptăm să vină comisiile. În despăgubiri nu mai am încredere deloc. Bazinul nostru legumicol a mai fost afectat foarte grav și în luna februarie, daună totală și nici în ziua de azi nu am primit un răspuns de la autorități.”, a mai spus Claudiu Breazu.

Oamenii sunt extrem de supărați și spun că autoritățile nu le dau nici o mână de ajutor. Ba mai mult, în contextul actual al pandemiei când sunt greu încercați din toate părțile aceștia acuză, spunând că nici măcar subvențiile nu și le-au primit.

”Noi nu suntem precum culturile mari. 1000 h se lucrează cu patru oameni maxim, în mod normal cu doi la ce tehnologie au acum. Dar noi, un hectar de solar îl muncim cu minim zece oameni. Este foarte greu în momentul de față. Mulți colegi de-ai noștri o să renunțe cât de curând. Băncile bat la ușă, producția nu se vinde iar ministerul nici măcar subvențiile pe care le aveam nu ni le dă.”, a încheiat fermierul supărat.

Redactor: Cristina Ciobanu / Reporter : Raluca Daria Diaconiuc