Dezastru ecologic pe râul Olt! Imaginile surprinse din dronă sunt tulburătoare

Oltul este practic colmatat de gunoaiele de plastic. Specialiștii de mediu anunță un dezastru ecologic în zona Hidrocentralei Voila

Sute de tone de PET-uri și material plastic sufocă râul Olt, pe cursul acestuia în lacul de acumulare de la Hidrocentrala Electrică Voila. Imaginile surprinse din dronă de Ovidiu Stan, de la codlea-info.ro, sunt tulburătoare.

Europa face strategii pentru a diminua poluarea și pentru a pune la punct tehnologii prietenoase cu mediu, iar în România se găsesc gunoaie la orice pas. Deșeurile, majoritatea formate din pet-uri, sunt aruncate de cetățeni fără nicio jenă în apropierea cursurilor de apă și formează o adevărată insulă de gunoi pe râul Olt, aproape de hidrocentrala Voila, județul Brașov. Oltul are mulți afluenți care străbat toate satele din jur, însă localnicilor nu pare să le pese prea mult de natură.

Doar doi angajați ai firmei de salubritate lucrează în zona barajului de la Voila. Aceștia se ocupă de zonă, însă munca pe care o au de făcut este una titanică. Oamenii spun că se chinuie de un an să strîngă munții de pet-uri, dar fără succes, pentru că din amonte vin și mai multe deșeuri, iar numărul gunoaielor crește în loc să scadă.

Primarul din Voila, Osalciuc Gheorghe Marian, spune că a trimis două adrese în acest an, prin care solicită curățarea barajului de către autoritățile centrale și Apele Române, iar instituțiile l-au asigurat că se vor lua măsuri.

Specialiștii în mediu au făcut studii asupra zonei, semnalând un iminent dezastru ecologic. Ornitologul Dan Ionescu, profesor universitar la Universitatea Transilvania din Braşov, spune că păsările sunt în mare pericol, unele dintre ele mor după ce ingerează particule de plastic. La fel de dăunător s-a dovedit științific gunoiul de plastic adunat pe râu şi pentru peşti, scrie adevărul.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Nea trebuit democrație și civilizație că eram crescuți la țăruș. Atât timp cât nu se se i-au măsuri serioase nu se îndreaptă treaba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole