28 octombrie 2021 - 19:50

Detaliul ASCUNS în Ordonanța ”6 porci” care îi pune în pericol pe crescătorii de animale

Proiectul de Ordonanță de Urgență emis de către ANSVSA, care propune limitarea exploatațiilor non-comerciale de porcine la creșterea unui număr maxim de 6 porci a generat numeroase discuții în rândul fermierilor. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fostul secretar de stat MADR, Daniel Botănoiu, a atras atenția asupra unui detaliu mai puțin vizibil din proiectul de OUG, care le-ar putea provoca probleme crescătorilor de animale.

”Acest proiect de Ordonanță de Urgență conține la partea de anexă această clauză cu până la 6 capete și contravențiile. (…) Ceea ce este îngrijorător, spun eu, este că după ce depășești 6 porci și te autorizezi sanitar-veterinar, dacă tu mai ai un cal în curte și două vaci, cum au majoritatea gospodarilor, trebuie să renunți la ele în termen de 6 luni de zile. Eu mă întreb – un fermier, ca să crească 10 porci, ce o să facă? O să meargă să care porumbul cu trotineta electrică?”, a precizat Daniel Botănoiu pentru AGRO TV.

Mai precis, proiectul de Ordonanță de Urgență emis de către ANSVSA precizează înspre finalul documentului, la Capitolul X – Dispoziții tranzitorii, art. 42, alin. (5), faptul că ”După 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în exploataţiile comerciale, autorizate/înregistrate sanitar – veterinar pentru creşterea altor specii de animale, este interzisă creşterea porcinelor.”

Astfel, fermierii care sunt autorizați sanitar-veterinar să crească alte specii de animale în ferma lor, nu au voie să crească și porci.

Documentul complet poarte fi consultat AICI.