Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre irigații, ecoscheme, valoarea genetică a animalelor și promovare

Prezent la „Consiliul de Miniștri”, panel în cadrul celei de-a doua zile a expo-conferinței internaționale Meat.Milk, șeful de la Agricultură, Adrian Oros, a vorbit despre nevoia finanțării de la buget a unei strategii de gestionare a apei pentru irigații, agenda de discuții a miniștrilor europeni de resort din 26 mai 2021, valoarea genetică a animalelor, respectiv finanțarea promovării alimentului românesc.

În ceea ce privește respingerea finanțării irigațiilor prin PNRR, Oros a făcut precizarea că atenția trebuie reorientată, astfel încât strategia privind acest sector (apa pentru irigații, apa menajeră și chiar apa potabilă) să devină un proiect de țară, finanțat de la bugetul național.

„Eu cred că trebuie să fie un proiect de țară strategia de a gestiona apa. Și nu ne referim aici doar la irigații. Apa, în general, ca resursă, pe viitor, va fi foarte, foarte important de gestionat, inclusiv apa potabilă sau apa menajeră, nu doar apa pentru irigații. De aceea, eu cred că trebuie să găsim resurse. Dacă Europa, în continuare, nu va vrea să finanțeze din PNRR sau din alte programe această infrastructură care gestionează strategia de gestionare a apei, trebuie să găsim resurse de la bugetul național și s-o facem.

Sigur, întotdeauna, resursele de la bugetul național au fost insuficiente. De aceea, am crezut că este oportun să accesăm o sumă mai considerabilă din PNRR. (…) Până în decembrie, cel mai verde program depus era cel al României – avea 57% verde și 17% digitalizare și conținea infrastructură de gestionare a apei de 6,5 miliarde. Nici pe departe, nu asta este motivul pentru care nu au fost acceptate lucrările de irigații, ci doar cele de desecare-drenaj, într-un cuantum de 300 de milioane de euro; și aceia sunt buni, dar avem probleme cu desecarea-drenajul într-o anumită zonă a țării, cu irigațiile în altă parte din țară și va trebui să găsim resurse”, a mărturisit Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Veste bună de la Bruxelles – miniștrii UE ai Agriculturii au ajuns la consens

În ceea ce privește Consiliul de Miniștri UE ai Agriculturii care debutează miercuri, 26 mai 2021, Oros a precizat că se va discuta cu această ocazie despre Politica Agricolă Comună (PAC), Green Deal-ul, ecoscheme și plafonarea subvențiilor.

„Acestea sunt provocările din această săptămână, unde se pregătește trialogul cu ceilalți factori de decizie. Noi, miniștrii Agriculturii, în mare parte ne-am înțeles. Avem o abordare comună – maximum 20% ecoscheme. S-a acceptat prelungirea sprijinului cuplat voluntar, și zootehnic, și vegetal, în sectoarele aflate în dificultate. Urmează acum să fundamentăm care sectoare sunt aflate în dificultate și cum anume vom operaționaliza acest sprijin cuplat.

S-a acceptat și Ajutorul Național Tranzitoriu. El, inițial, urma să fie până în 2020. Mai sunt cinci state care au dorit acest lucru; s-a acceptat. Sigur, nu s-a acceptat schimbarea datei istorice, că asta este regulamentul, și nimeni nu înțelegea de ce noi și Bulgaria doream să schimbăm data istorică, fiind diferențe foarte mari între 2013 și ce avem acum, între numărul de animale eligibile și structura exploatațiilor, care este o chestiune particulară și nu s-a acceptat acest lucru, decât aducerea datei în 2018. Peste câțiva ani, oricum va fi o diferență semnificativă”, a precizat Oros în cadrul „Consiliului de Miniștri” din cadrul Meat.Milk.

Fermierii doresc să facă metisare cu animale valoroase

Un alt subiect de discuție abordat în panelul la care au fost prezenți și alți foști miniștri ai Agriculturii (Petre Daea, Daniel Constantin și Valeriu Tabără) a fost și cel al valorii genetice a animalelor.

Cu această ocazie, Oros a precizat că, în urma discuțiilor cu crescătorii de bovine și de ovine, majoritatea zootehniștilor au spus că nu vor să crească animale în rasă pură, ci niște metiși cu însușiri morfo-productive care să le ofere cele mai bune câștiguri.

„Am discutat și cu crescătorii de bovine, și cu crescătorii de ovine. Acolo cred că s-a pus mai multă patimă în ceea ce înseamnă valoarea genetică, registrele, controlul oficial al producțiilor. Acolo trebuie stabilit cum anume dăm acest sprijin, ce anume vrem să stimulăm. Sigur, noi vrem să stimulăm performanța. O performanță n-o poți obține decât prin ameliorare. Întrebarea vine – cine trebuie să facă ameliorarea? Trebuie s-o facă statul? Trebuie s-o facă o entitate privată care dorește și statul să stimuleze?

„Crescătorii, majoritatea, au spus că nu vor să crească animale în rasă pură, ci niște metiși cu însușiri morfo-productive care să le ofere cele mai bune câștiguri. Statul trebuie să se asigure că are reunit fond genetic prin institute, prin universități. Sau, dacă unii fermieri vor să mențină rasă pură anumite rase, atunci să stimulăm acest lucru, dar nu-i putem obliga. Ei nu trebuie să fie obligați. Ei doresc să facă metisare cu animale valoroase care să-i facă sustenabili pe piață.

„Acolo va trebui să lucrăm puțin la ceea ce înseamnă acordarea și stimularea acestor registre de ameliorare și la modul cât mai corect de a fi conduse, în așa fel încât cine cumpără, un reproducător de mare valoare, să aibă certitudinea că acel reproducător aparține registrului cu adevărat, iar asta nu se poate demonstra decât prin genotipare și, în același timp, să fie convins că acel reproducător multiplică însușirile sale morfo-productive mai departe și că nu transmite mai departe și boli cu transmisie genetică”, a mai menționat șeful de la Agricultură.

Autoritatea publică locală, implicare în promovarea alimentului românesc

O ultimă intervenție în cel din urmă panel al Meat.Milk 2021 a fost cea legată de promovarea alimentului românesc. În viziunea lui Oros, inclusiv autoritățile publice locale trebuie să se implice în demersului de acest gen.

Chiar dacă nu este vorba de o intervenție directă a acestora, Oros a vorbit despre sprijinirea participării la târguri și expoziții a brandurilor locale.

„Cine trebuie să facă promovarea? Cine este mai eficient să facă această promovare? Poate s-o facă doar statul? Statul organizează fie prin ministerul nostru, fie mai mult prin Ministerul Economie diferite expoziții, târguri, în care entități și din zona agriculturii și industriei alimentare au posibilitatea să participe. Trebuie să intervină și autoritatea publică locală? Eu zic că da. În fiecare zonă, în fiecare județ există o anumită specificitate.

Chiar dacă județele sau primăriile nu pot interveni direct, pot măcar să branduiască și să sprijine participarea la târguri și expoziții a brandurilor locale, a producătorilor locali. Statul are și aici, sigur, prin schemele care sunt finanțate de la nivel european, prin această agenție care se vrea un fel de parteneriat public-privat în care și statul să aibă atribuții, și cei direct interesați. S-ar putea să fie o modalitate mai inteligentă și cu rezultate mai bune. Va trebui să încercăm și acest lucru. Noi trebuie să copiem lucruri care în alte țări funcționează și să încercăm să funcționeze și la noi”, a conchis Adrian Oros.

În perioada 24-25 mai 2021 s-a desfășurat expo-conferința internațională festivă (ediția X) a Meat.Milk. Agro TV a transmis integral acest eveniment.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole