Detalii de ULTIMĂ ORĂ de la ANSVSA, după uciderea a 50.000 de oi din cauza pestei rumegătoarelor mici
Weekendul trecut, sectorul oieritului din România a fost pus pe jar de o alertă emisă de ANSVSA, după ce pesta rumegătoarelor mici, o boală extrem de periculoasă pentru efectivele de ovine, a fost identificată într-o fermă din județul Tulcea. Situația a dus la uciderea a aproape 50.000 de oi, măsură pe care autoritățile au fost nevoite să o implementeze conform procedurilor europene.
În acest moment, procesul de neutralizare a animalelor este încă în desfășurare și urmează să fie finalizat astăzi sau mâine, după care se va trece la procedura de dezinfectare a fermei.
”Este o boală gravă, dar dacă fac comparație cu pesta porcină africană, aici cel puțin avem un control, există vaccin, dar în dialog cu Comisia Europeană și cu specialiștii de acolo, împreună cu fermierii și cu toți factorii implicați, eu cred că o să avem capacitatea să o jugulăm foarte repede, iar România să rămână în continuare exportatoare.
Agentul economic a fost foarte aproape de noi și cred că cel târziu miercuri la prânz, dacă nu marți, încheiem cu tot ce înseamnă ferma respectivă, pentru că scopul nostru este să lichidăm cât mai rapid focarul, să trecem la acțiuni de dezinfecție. Medicii veterinari din zonă sunt în tranșee, sunt în legătură cu alți fermieri, pentru că județul Tulcea este un județ cu un efectiv de ovine reprezentativ. (…) Animalele se îngroapă, se aplică tehnologia de incinerare ca la suine”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle, pentru AGRO TV.
Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea cum a ajuns boala în ferma din județul Tulcea, reprezentantul ANSVSA nu a oferit un răspuns concret în acest sens, spunând că autoritățile investighează această situație pentru a afla originea bolii.
”Este o întrebare foarte bună. Eu mă întreb cum a ajuns în România, iar aici trebuie să conlucrăm și cu alte instituții ale statului, pentru că această boală nu s-a declanșat din interiorul țării, deci este clar că o breșă a fost undeva și ea a fost adusă în fermă. Virușii pot fi vehiculați cu păsări, cu oameni, cu mașini. Și noi suntem în faza de a aduna date și să vedem de când au început mortalitățile în România. Sper să ajungem să clarificăm originea”, a mai precizat Dănuț Păle, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit reprezentantului ANSVSA, dacă totul se desfășoară cum ar trebui și nu mai apar alte focare ale bolii, ferma în cauză ar urma să-și reia ciclul normal de funcționare după aproximativ 60 de zile. Agentul economic va fi despăgubit pentru pagubele suferite, însă dimensiunea financiară a despăgubirilor nu se cunoaște momentan.