Despre mistreții care „dansează” în curțile oamenilor, dar și despre oamenii omorâți sau schilodiți de urși și de alte animale sălbatice a scris în cea mai nouă postare a sa pe Facebook fermierul Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Conform nemulțumirilor lui Botănoiu exprimate pe pagina sa de socializare, activiștii de mediu par a nu acorda importanță pagubelor colaterale făcute de animalele sălbatice, atât economice, dar în special victimelor umane.
Botănoiu se declară un susținător al propunerilor de gestionare a situației, înaintate de Ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Fermierul-politician face referire inclusiv la depopularea anumitor zone rurale, ca urmare a incursiunilor tot mai frecvente a animalelor sălbatice înfometate și deposedate de ariile naturale în care acestea trăiau.
Cu amărăciune în glas, Botănoiu spune că este de-a dreptul dramatic „să vezi oamenii cum părăsesc satul românesc!”.
„Oamenii omorâți sau schilodiți de urși și de alte animale sălbatice, porci mistreți care «dansează» în curțile oamenilor și distrug culturile fermierilor nu par să impresioneze activiștii de mediu care se opun oricăror soluții de bun simț.
„În vreme ce ministrul Mediului, Tanczos Barna, vine cu propuneri concrete pentru a rezolva o situație scăpată de sub control, tot mai mulți așa-ziși apărători ai animalelor sălbatice arată că nu înțeleg gravitatea situației. Adevărul e că pare greu de înțeles când stai în biroul tău de activist de mediu și primești simbria de oriunde!
„Domnilor activiști din birouri, cum ar fi să aveți o fermă de animale din care să se înfrupte urșii pe care încercați să-i apărați? Ce ați zice dacă un apropiat sau un membru al familiei ar fi atacat de un animal sălbatic? Ați fi la fel de vehemenți și ați continua să susțineți că acțiunile ministrului vizează legalizarea vânătorii la trofeu?
„Domnilor activiști, încercați să îi priviți în ochi pe cei afectați de acțiunea animalelor sălbatice când le țineți partea. Sau mergeți la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc să vedeți în ce stare se află persoanele atacate recent de urs în Harghita și întrebați-i ce părere au despre demersurile dvs.?
„Și vorbiți și cu medicii care tratează astfel de pacienți, poate vă explică mai multe! Știți că prezența acestor animale sălbatice este semnalată aproape zilnic. Cu lacrimi în ochi, fermierii ne spun că au plantat sau semănat de mai multe ori culturile agricole și că nu mai au nici bani, nici «tragere de inimă» să continue această activitate. Este de-a dreptul dramatic să vezi oamenii cum părăsesc satul românesc!
„Singura soluție eficientă pentru a rezolva și a preîntâmpina astfel de situații grave este cea propusă de ministrul Mediului. Dacă vă opuneți tranchilizării, relocării sau împușcării animalelor sălbatice, înseamnă că nu dați nici doi bani pe oamenii afectați.
„P.S. Sigur, nu generalizez, nu pun în aceeași «oală» pe toți activiștii de mediu, ci numai pe cei care câștigă extrem de bine doar pentru că «dau din gură», fără să pună măcar un kg de mere în ieslea urșilor din pădure!”, a scris pe pagina sa de socializare Daniel Botănoiu.
Atacurile urșilor asupra fermelor și gospodăriilor în mai multe zone din România reprezintă un subiect „fierbinte” în această perioadă. În timp ce activiștii de mediu pledează pentru interzicerea vânătorii și îi cer demisia ministrului Mediului, atacurile urșilor sunt din ce în ce mai dese cu fiecare zi care trece.
În urmă cu câteva zile, un bărbat de 53 de ani din Harghita a fost atacat de un urs, incident petrecut la doar câteva zile după ce un alt bărbat a fost atacat de animalele sălbatice în apropierea unei ferme de lângă localitatea Săcel.
Urșii s-au dezlănțuit, mai nou, și în zona Bucovinei. Potrivit jurnalistului Ioan Manole, animalele sălbatice au ucis mai multe vaci și alte animale deținute de fermierii din zona Iezer, zona Deluț, zona Plaiul Ioanei și zona Pârâul Morii.