Lider de organizație de fermieri despre dezvoltarea educațională și socială: „Am lansat un pact”

Pentru ca generațiile următoare de manageri de ferme și de antreprenori din agribusiness să poată trece de la producția de materie primă la cercetare și procesare este necesar ca mediul privat să se implice activ în dezvoltarea educațională și socială.

„În urmă cu trei săptămâni am lansat împreună cu Federația Patronală a IMM-urilor un pact de dezvoltare educațională și socială având tema: cercetăm și dezvoltăm produse. Vrem să stabilim anumite normative economico-sociale pentru strategii pe termen lung. Economia României are nevoie de aceste reguli”, a declarat Nicu Vasile, președintele LAPAR, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Șeful Ligii a mai precizat pentru sursa citată că a pus la dispoziție chiar și spații și de cazare pentru studenții care-și exprimă dorința de a veni în practică în exploatația sa. De altfel, Vasile a și expediat e-mailuri universităților de profil din România că-și dorește astfel de parteneriate, la fel și alți membri care fac parte din LAPAR, însă deocamdată nu a venit nimeni.

„Studenții vin în învățământul superior pentru o diplomă și toți suntem de vină pentru că nu ne implicăm. Spunem că statul nu ne ajută, dar și noi stăm pe margine și criticăm”, a continuat Nicu Vasile.

Tot el spune că țara noastră cheltuie anual circa 4.000 de euro cu fiecare absolvent de studii superioare şi aproximativ 1.500 de euro cu fiecare absolvent de studii medii, însă mulţi dintre ei aleg să emigreze după ce se pregătesc pe băncile școlilor românești, „în loc să creeze plus valoare în statul care i-a făcut profesioniști”.

Fermierul a precizat totodată că deficitul actual de forță de muncă din agribusiness este de circa 10-15%.

- Publicitate -

„Ne este rușine să spunem că suntem muncitori. Dacă nu aducem aportul nostru prin muncă fizică sau intelectuală, nu putem să aducem plusvaloare. Ca și angajator, acum sunt surprins de calitatea studentului. Aș vrea să îmbinăm mai mult teoria cu practica”, a explicat liderul LAPAR.

Nu în ultimul rând, el a completat spunând că deși avem foarte mulți fermieri în momentul de față, peste 850.000, problema este că nu sunt productivi, pentru că nu au învățat cum să fie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole