Despre criza alimentară care ne paște… sau nu!

De ceva vreme suntem asaltați de știri una mai năucitoare decât alta, și nu vorbesc de acelea care prevestesc, sfârșitul lumii așa cum o știm, asta din cauza poluării, sau de asteroizii care ne pândesc din spațiu și ne pregătesc soarta dinozaurilor. Nu, vă propun să fim mai prozaici și să ne uităm aici, în ograda noastră. Și ce vedem? Ba că ne paște o întrerupere de o săptămână a curentului în Europa, ba că nu o să ne mai permitem să cumpărăm de mâncare.

Prima e o prostie, de altfel dezmințită de toți cei responsabili în domeniu; a doua e mai subtilă, vorbind de o criză alimentară, plecând poate și de la creșterile de prețuri în ultima vreme. Deci ceva adevăr are la bază, ceea ce face scenariul plauzibil. Așa că mai toată ziua și toată noaptea auzim despre viitoarea și apropiata criză alimentară. Fals, fals și iar fals, argumentează actorii din agricultură și industria alimentară. Și să le trecem în revistă argumentele, cu un amendament din partea mea – despre ce criză reală vorbim când supermarketurile încă sunt pline de promoții gen doi la preț de unul? Ceea ce mă face să spun că încă avem poate prea multă mâncare.

Să analizăm acum puțin situația. Da, nu e ușor în domeniul alimentar, spun cei implicați, dar nu va fi criză, deși ne așteptăm la creșteri de preț în perioada următoare. Majorarea costurilor, perturbarea lanțului de aprovizionare, efectele pandemiei și scăderea puterii de cumpărare, plus perspectiva creșterii salariilor sunt elemente care pun presiune pe afacerile din agricultură. Dar asta nu înseamnă că acum trebuie să ne repezim ca năucii în magazine și să ne burdușim cămările…

Cu capul pe umeri, nici un fermier și nici un producător de mâncare nu vorbește de criză. Nu vor dispărea produsele de pe rafturi, dar vom da mai mulți bani pe ele, asta e limpede. La ora actuală nu sunt  probleme de aprovizionare cu materii prime, după cum argumentează președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară –Romalimenta. Sorin Minea spune că da, costurile au crescut, de prețuri se tot discută, dar e un blocaj. Noi, adică producătorii, trebuie să raportăm la supermarketuri creșteri de prețuri, iar acestea se negociază. Unele au crescut, altele sunt în discuții. Dar în niciun caz nu vorbim de niveluri de creștere de 30%, cum mai zic unii. Poate ar putea fi de 6-7%, oricum creșteri de o cifră, liniștește situația Sorin Minea.

Și să nu uităm că o creștere a prețurilor este dificil de negociat în contextul scăderii consumului, care deja se vede. Așa că o majorare a cheltuielilor cu mâncarea se va vedea poate abia de la anul, pentru că de la 1 ianuarie vom vorbi de o altă valoare a salariului minim. Iar asta înseamnă costuri mai mari cu forța de muncă, și așa deficitară. Iar salariile reprezintă, în medie, cam 18 procente din prețul final al unui produs sau altul. În concluzie, o să câștigăm ceva mai bine, dar o șă și cheltuim mai mult. Pentru toate, nu doar pentru mâncare. Așa că ceea ce vom lua pe mere vom da pe pere.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole