O veste extrem de importantă pentru mulți fermieri: se știe deja suma alocată pentru despăgubirile pentru secetă la culturile de primăvară.
Potrivit secretarului de stat Sorin Moise, bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2023 prevede circa 300 de milioane de lei pentru despăgubirile pentru secetă la culturile de primăvară.
„Pe zona de despăgubiri sunt 300 de milioane de lei prinşi în bugetul anului viitor pentru culturile de primăvară. Noi trebuia să cuprindem o sumă şi vom vedea la sfârşit dacă mai e nevoie de o suplimentare sau nu. Deocamdată nu s-a terminat contabilizarea acestor suprafeţe şi o să vedem la finalizarea lor”, a declarat, luni, Sorin Moise la dezbaterile pe bugetul anului 2023 din Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.
De altfel, despăgubirile pentru secetă au fost și obiectul primului amendament depus şi aprobat la proiectul de buget al MADR pe anul 2023. Amendamentul, depus de şase deputaţi şi un senator PNL, viza suplimentarea cu 500 de milioane de lei a sumelor pentru acordarea de despăgubiri fermierilor afectaţi de seceta pedologică din vara anului 2022.
„Din declaraţiile publice, Ministerul Agriculturii a spus că există o suprafaţă calamitată de peste 1,2 milioane de hectare la culturile înfiinţate în primăvara anului 2022, că producţia la porumb este cea mai mică din istoria post aderare, de doar 3 tone la hectarul de porumb cultivat. Şi trebuie să vă spunem că, aşa cum avem experienţa anului 2020, în care s-au plătit despăgubiri pe o suprafaţă similară de 1,2 milioane de hectare, de aproximativ 900 de milioane de lei, credem noi că merită să sprijinim efortul pe care îl face ministerul de a acorda despăgubiri şi fermierilor care au culturi de primăvară afectate cu încă 500 de milioane de lei, suma identificată în bugetul Ministerului de Finanţe din Fondul de Rezervă. Practic, acest amendament nu face altceva decât să vină în sprijinul Ministerului Agriculturii, nici pe departe altceva şi bineînţeles ne-am dori dacă s-ar putea ca jumătatea lui 1.500 de lei să fie 750 de lei şi nu 375 de lei, pentru că nu cred ca s-a schimbat aritmetica din trecut”, a declarat, la rândul său, deputatul PNL Florian-Emil Dumitru, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, făcând aluzie la declarațiile ministrului Daea.