Despăgubirile de secetă la culturile de primăvară, anulate? Avertizări de la liderii fermierilor

Fermierii se tem că s-ar putea să nu mai primească niciun ban pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta care a afectat culturile înființate în primăvara anului trecut, deși informațiile din cadrul Ministerului Agriculturii spun că se lucrează la un proiect de act normativ în acest sens.

Temerile fermierilor sunt legate de o altă problemă, și anume pierderile cauzate de tranzitul cerealelor din Ucraina. Potrivit lui Ionel Arion, lider al organizației Pro Agro, un sprijin în acest sens ar putea veni de la Comisia Europeană, dar fermierii se tem că acesta va înlocui despăgubirile pentru secetă, astfel că agricultorii tot vor pierde pe o parte.

”Există la nivelul Comisiei Europene un fond de rezervă de aproximativ 500 de milioane de euro. Este foarte posibil ca acest fond de rezervă să fie folosit pe seama războiului din Ucraina, pentru a compensa pierderile cauzate de cerealele din Ucraina. Se va lua decizia posibil în 2-3 săptămâni. Haideți să vedem cât de convingător poate să fie Ministerul Agriculturii, ca o mare parte din această sumă să fie alocată României. Eu cred că undeva la mai bine de 25% va lua Polonia, probabil că Ungaria, Cehia și Bulgaria vor lua alți 25%, și probabil că vom lua și noi 5% din această sumă.

Noi, ca și fermieri membri în organizațiile europene, am făcut demersuri atât la organizația membră europeană, cât și la Parlamentul European și la Comisia Europeană, am cerut ca din acest fond de rezervă să fie alocat pentru pierderea pe care au suferit-o fermierii, prin ceea ce noi am făcut ca țară ca să ajutăm Ucraina. Să sperăm că gândesc un mecanism logic de compensare și că va exist acest mecanism logic. S-ar putea ca, dându-ne acest mecanism, să ne scoată alți bani din ecuația de finanțare a fermierilor. Sper să greșesc, dar s-ar putea să nu mai primim nimic pentru pierderile cauzate de secetă la culturile de primăvară”, a precizat Ionel Arion pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Dar cind sa inpartit bugetul se spunea ca sau alocat bani si pentru despagubiri acum noi care nu avem nici un leu ce facem lasam ogoarele pîrloaga mai degrabă sa ne spuna ca nu ne mai da nimic nici subventii sa ne lasam toti de agricultură,iar guvernantii să-și ia spagile de la stăini si sa vinda si paminturile care au mai ramas ca asta se urmărește

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole