26 septembrie 2021 - 00:09

Despagubiri pentru culturile de primavara! Cand si cum se vor acorda

Fermierii români afectați de secetă primesc, în această perioadă, despăgubirile pentru culturile de toamnă distruse de secetă. Mulți dintre aceștia, însă, au înregistrat pagube imense și la culturile de primăvară, pentru care nu s-a luat încă o hotărâre cu privire la acordarea despăgubirilor. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Pro Agro, Ionel Arion, a dezvăluit ultimele informații pe care le are de la Ministerul Agriculturii, cu privire la acordarea diferenței de 19% pentru culturile de toamnă, precum și eventualitatea acordării unor despăgubiri pentru culturile de primăvară.

”De câte ori am fost consultați, noi am cerut să se facă integral plata pe culturile de toamnă. Ni s-a spus că atât s-a putut să aloce de la buget, atât a alocat. Am ținut foarte mult ca suma să rămână întreagă și procesele-verbale să conțină suma despăgubită în întregul ei. Și atunci, rămânând acest document, există posibilitatea să nu fie luat în calcul. Dar noi insistăm ca în octombrie, la rectificarea bugetară de la sfârșit de octombrie, să se aloce și acei aproximativ 20% și pe culturile de primăvară și avem o șansă foarte mare să venim cu propunerile, noi, dacă ministerul nu vine cu una, pe ceea ce înseamnă culturile de primăvară afectate, practic, pe același areal unde au fost afectate și culturile de toamnă. Asta înseamnă că la pachet cu acea diferență de 20%, să luăm în calcul și ceea ce înseamnă culturile de primăvară”, a precizat Ionel Arion în exclusivitate pentru AGRO TV.

Liderul Federației Pro Agro a mai venit cu propunerea ca Ministerul Agriculturii să acorde niște vouchere pentru fermieri, după modelul din 2007, de pe vremea ministrului Remeș.

”Propunerea mea personală este să ne gândim la mecanismul care a fost adoptat în 2007, pe timpul ministrului Remeș, tot acel plan de vouchere sau de bonuri de stat emise cu directivă specială, pentru inputuri sau pentru motorină sau orice are nevoie fermierul ca să înceapă campania de primăvară. Va trebui să rezolvăm acest lucru până-n campania de primăvară. Asta înseamnă că până-n februarie maxim martie, trebuie închis acest mecanism. Am început mecanismul pentru culturile de toamnă în luna martie și l-am încheiat în luna septembrie, cu 80%, așa cum am mai spus. A durat 6 luni. Până-n martie, avem cam aceeași perioadă. Dacă-n astea 3-4 luni până la sfârșitul anului, nu începem să derulăm acest mecanism, am pierdut startul în culturile de primăvară, anul 2021. Este foarte important ca ministerul, Executivul, chiar și Parlamentul, pentru că am avut sprijin și din Parlament în această perioadă. Avem nevoie de sprijin și ne vom duce, de fiecare dată, și ne vom bate cu armele pe care le avem și care ne sunt permise, să obținem aceste lucruri”, a mai adăugat Ionel Arion.