19 octombrie 2021 - 10:47

Despăgubiri mai rapide pentru pagubele produse de animalele sălbatice (Proiect)

Românii afectați de animalele sălbatice vor primi mai repede contravaloarea daunelor produse, dacă noul proiect de lege inițiat de patru deputați PNL se va concretiza.

Potrivit expunerii de motive ce a fost întocmită de inițiatori, daunele din intravilan și extravilan ce sunt produse de fauna cinegetică vor fi „suportate de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare”

Mai mult, proiectul de lege nu ar avea un impact bugetar, pentru că autoritățile ar urma să recupereze contravaloarea despăgubirilor în termen de 6 luni, de la gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză.

Cei patru inițiatori, Radu Moisin, Ioan Cupșa, Costel Șoptică și Emil Dumitru, subliniază că proiectul de act normativ are scopul de a ușura plata despăgubirilor în cazul daunelor provocate de animalele sălbatice. Proiectul vine în urma sesizărilor primite din partea celor afectați, inițiatorii atrăgând atenția că gestionarii faunei cinegetice îi despăgubesc foarte greu pe cei afectați din lipsa fondurilor sau a modului extrem de birocratic de lucru.

”Este esențial ca utilizatorii culturilor agricole să beneficieze de protecția necesară, să le fie protejate eficient drepturile de natură patrimonială, să fie despăgubiți dacă le sunt încălcate aceste drepturi sau dacă li se cauzează prejudicii. Pe termen lung, inițiativa poate contribui la limitarea pierderilor financiare din zona producției agricole, acest sector economic având un impact social foarte mare”, subliniază inițiatorii.