Despăgubiri de secetă pentru fermieri? Ce spune Ministerul Agriculturii

Fermierii români așteaptă cu nerăbdare un eventual anunț al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), legat de posibilele despăgubiri de secetă pe care le-ar putea primi anul acesta, însă informațiile concrete în acest sens întârzie să apară. Suprafața afectată a trecut deja de jumătate de milion de hectare, iar aceasta va mai crește semnificativ, anunță reprezentanții MADR.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă pe marginea acestui subiect cu secretarul de stat MADR, Costin Telehuz.

”Situația secetei este încă în curs de evaluare. Munca echipelor de pe teren a fost mai grea anul acesta decât în 2020. Se pare că nici fermierii, nici autoritățile locale, nu au fost la fel de operativi ca data trecută. Ministerul Agriculturii a luat câteva măsuri, a trimit două noi ordine care îl completează pe cel în baza căruia făceam constatările, astfel încât s-a extins perioada de constatare, ulterior reglementând și posibilitatea recoltării culturilor calamitate ori pentru boabe, ori pentru furaje.

În momentul acesta, evidențele ministerului arată peste 500.000 de hectare afectate, cu diferite grade de afectare. Sunt sigur că suprafața aceasta va mai crește, pentru că abia acum am intrat în porumb ca și cultură afectată”, a precizat Costin Telehuz pentru AGRO TV.

În ceea ce privește eventualele despăgubiri de secetă pe care le-ar putea primi fermierii, reprezentanții MADR nu oferă deocamdată nicio informație concretă legată de o astfel de măsură.

”Legat de subiectul pe care îl așteaptă toată lumea, respectiv eventuale despăgubiri oferite de Guvern, mă văd nevoit să rămân la fel de încăpățânat ca domnul ministru și să nu dau nicio declarație în acest sens, pentru că orice aluzie ar putea să crească niște așteptări care ulterior ar putea duce la dezamăgire. Orice discuție despre bani trebuie pusă pe masa Guvernului și abia după aceea, în funcție de resursele bugetare, putem să ne exprimăm pe tema aceasta.

Nu cred că există persoană din Guvern care să spună din capul locului că nu vrea să dea nimic. În al doilea rând, ce putem discuta este faptul că direcția de politici agricole face simulări de impact bugetar defalcate pe grade de afectare”, a mai spus Costin Telehuz, secretar de stat MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole