Seceta din sectorul vegetal se resimte puternic și în zootehnie. În unele zone, islazurile comunale, unde fermierii își scot animalele la păscut, sunt deșertificate, iar fermierii sunt nemulțumiți că Ministerul Agriculturii nu a inclus și aceste zone pentru despăgubirile de secetă.
”Suntem din nou pe islazul vacilor și nu știu de ce domnul ministru nu a pomenit niciodată de despăgubiri de secetă pentru fermierii care dețin animale, bovine/ovine, indiferent de animale. Pentru că avem islazuri închiriate de la primării, plătim la primării, plătim câte 100 de euro/hectar pe an, iar islazurile sunt uscate, pământ gol. După cum vedeți, este totul ars”, a spus fermierul Viorel Bonea din județul Timiș, într-un material publicat de jurnalistul Ovidiu Ghinea.
Pe lângă această problemă, reprezentanții crescătorilor de vaci atrag atenția și asupra sprijinului cuplat pentru porumbul siloz. Se pare că Ministerul Agriculturii va fi nevoit să suplimenteze bugetul alocat acestei scheme de sprijin, pentru a putea asigura cuantumul promis crescătorilor.
”Avem nevoie de o ajustare în regim de urgență a bugetului pentru sprijinul cuplat pentru porumbul siloz, pentru că dacă la începutul acestui an vorbeam de asigurarea unui buget de 4,6 milioane de euro pentru 20.000 de hectare, vedem că la finalul campaniei, numărul hectarelor depășește 48.000. În acest context, valoarea sprijinului cuplat va scădea și avem nevoie de intervenția de urgență a Ministerului Agriculturii, care să ajusteze această valoare la cea promisă inițial, de 250-260 euro/hectar. Chiar și în acest context, costurile fermierilor care produc lapte nu vor fi compensate decât parțial, vorbim din punctul nostru de vedere de o compensare de 20-25%, având în vedere faptul că multe dintre culturile fermierilor sunt compromise în proporție de 80-85%”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv Holstein Ro.