Se pare că oficialii de la Bruxelles sunt dispuși să facă un compromis în ceea ce privește derogarea de la GAEC 8, însă nu cel pe care îl așteptau fermierii români. Potrivit ultimelor informații venite pe surse de la Comisia Europeană, condiționalitatea care obligă fermele să lase 4% din teren pârloagă va fi modificată după modelul dorit de Franța.
Astfel, în urma discuțiilor de la Bruxelles, se pare că interpretarea privind drogarea de la aplicarea condițiilor GAEC 8 va fi în felul următor:
- fermierii nu vor mai fi nevoiți să lase pârloagă 5% din suprafața fermei așa cum prevede Regulamentul 2115/2021 privind Planurile strategice PAC;
- în schimb, aceștia vor fi nevoiți să cultive 7% din suprafața fermei cu plante fixatoare de azot sau culturi intermediare (succesive), dar fără a aplica pesticide, pentru un impact pozitiv pentru biodiversitate;
- aceasta presupune ca pentru cultura inițială/principală (grâu sau porumb), fermierul poate utiliza pesticide, dar pentru cultura succesivă (de exemplu furaje), nu are voie să utilizeze pesticide.
Așadar, dacă această propunere va fi adoptată de Comisia Europeană, în 2024, fiecare fermă va avea obligativitatea să nu utilizeze pesticide pe 7% din suprafața fermei pentru o anumită cultură, indiferent în care perioadă a anului.
Mai bine cu terenul pârloagă decât să îl cultivi cu ceva care nu poate beneficia de protecție împotriva dăunătorilor și a bolilor.
Bani aruncați în vânt !
Deci dacă ,,vrea mușchii ” Franței se poate modifica Politica Agricolă ,,Comună”, însă , dacă România a cerut acest lucru ,nu se poate, după cum explica un neocominternist de la USR , trimis de către români ca să apere interesele UE, nu pe ale lor.